Under renoveringen

Utskriftsvänlig PDF

Efter förberedelser och inköp är det dags för själva renoveringen. Den kan vara både tidskrävande och energikrävande. En viktig egenskap som kommer underlätta din renovering är tålamod. Ta hänsyn till förseningar och misstag för att vara förberedd och inte bli besviken. Här följer tips på vad du bör tänka på under renoveringen.

Överväg att hitta annat boende under perioden

Vid större renoveringar begränsas din bostads användningsområden. Renovering av badrum gör att du inte kan använda toaletten och en renovering av köket gör att du inte kan laga mat. För att renoveringen ska bli uthärdlig under tiden är det bra att ha en ersättning för detta. Kanske kan du bo hos någon släkting eller vän?

Tips! Ta hjälp av vänner och familj för att slippa bo i röran som renoveringen skapar i ditt hem.

Om du inte vill bo hos någon annan kan du temporärt lösa vissa saker. Att under köksrenovering ställa en mikrovågsugn i vardagsrummet och bara värma färdigmat är en vanlig, simpel lösning. Renoveringen kan bli betydligt jobbigare om du inte är förberedd på att lösa dessa problem som kan uppstå. Om du inte heller är bekväm med lösningarna kan det också vara en bidragande faktor till en mer krävande renovering.

Dokumentera arbetet under renoveringsprocessen

Många väljer att dokumentera arbetet under tidens gång genom exempelvis fotografering. Detta kan vara bra av flera anledningar.

  1. Försäkringssyfte. Om hantverkare skulle utföra något fel, finns bilderna till i försäkringssyfte för att uppvisa vad som gått snett.
  2. Se till att arbetet bli bra gjort. Bilderna kan användas för att ta hjälp av någon kunnig för att se om arbetet blir bra gjort. Detta kan du göra oavsett om hantverkare står för renoveringen, eller du själv.
  3. Före-, under- och efterbilder. Att fotografera renoveringen kan vara roligt för att få de typiska före-, under- och efterbilderna. På så sätt kan du se tillbaka på arbetet och se förändringarna.

Prata med hantverkarna så att ni är i samförstånd

Om du anställt hantverkare till renoveringen är kommunikation viktigt. För att du ska kunna hålla dig uppdaterad gällande renoveringsprocessen är det viktigt att tala med varandra. Vid frågor kan det kännas behagligt att från båda hållen kunna höra av sig. Utelämnad information och för lite kommunikation leder ofta till missförstånd och missnöje.

Tips! Kommunicera med hantverkarna så undviker du mycket stress och obehag som uppstår i samband med renoveringar.

Genom kommunikation kan du dagligt eller veckovis få höra en uppdatering om hur renoveringen går. Om det sker förseningar kan det vara skönt att veta om, trots att du kanske blir besviken. Risken för besvikelse minimeras om du och hantverkarna håller varandra uppdaterade.

Tänk på slutresultatet för att orka med renoveringen

Att renovera är jobbigt, sett från många perspektiv. I vissa fall tar det längre tid än planerat, stundtals blir det mer fysiskt krävande än du trott och ibland blir renoveringen dyrare än du förväntat dig.

De dagarna du känner dig förtvivlad och är på väg att ge upp – tänk på slutresultatet. Eventuellt kommer värdet på bostaden öka och du har därmed tjänat på renoveringen. Viktigast är däremot att tänka på att du kommer få en bostad som känns som ny och som du kommer trivas i.

Köp inredning och material Gå vidare i guiden

Filip Svensson

Boende-skribent

filip.svensson@boupplysningen.se

Kommentera

Obligatoriska fält är märkta *

Vad du behöver veta om kommentarerna på BoUpplysningen