Utvärdera renoveringen

Utskriftsvänlig PDF

När renoveringen är klar är det dags att utvärdera processen. Blev resultatet som du tänkte dig? Var det något som skulle kunnat göras bättre? Genom att undersöka bostaden och utvärdera hela renoveringens tidförlopp kan du förbättra dina förutsättningar för framtiden.

Undersök bostaden direkt för att slippa problem

För att slippa problem som upptäcks i framtiden är det bra att undersöka bostaden direkt efter renoveringen. På så sätt kan du hitta felaktiga monteringar eller annat som du inte förväntat dig. Dåliga renoveringar kan skapa problematiska konsekvenser för dig längre fram i tiden.

Tänk på! Undersök din nyrenoverade bostad direkt för att inte drabbas av dolda problem och felaktigheter i framtiden.

Om du skulle vilja sälja din bostad, har du som säljare ansvar för dolda fel i din fastighet. Du kanske inte själv har vetat att det funnits ett problem, och nu ska du stå ansvarig för detta. Därför är det viktigt att se om renoveringen är skedd på rätt sätt även på djupet, inte bara ytligt.

Anlita en besiktningsman som kan utvärdera

För att utvärdera din renovering kan det vara till stor hjälp att anlita en besiktningsman. Besiktningsmannens uppgift är att undersöka och bedöma hur väl renoveringen följer kontraktet i entreprenaden. Besiktningsmannen har både teknisk och juridisk kompetens, erfarenhet och omdöme, i och med att tjänsten kräver stort ansvar.

Fördelen är att besiktningsmannen har både kompetens och erfarenhet inom de relevanta områdena, samt har en objektiv åsikt. Du själv kanske är väldigt kritisk till renoveringens resultat för att processen var jobbig. I vissa fall kanske du skulle se renoveringens resultat som bättre än vad det egentligen är, för att du utfört arbetet själv. Här är det bra att ta in någon som inte är partisk utan helt enkelt säger som det är.

Tips!

Dorunner – Ta in offert från flera besiktningsmän samtidigt

  • Få offert från upp till 5 besiktningsmän
  • Över 20 000 kundrekommendationer
  • Jämför och hitta den mest prisvärda
Till Dorunner

Förbered dig på eventuella efterarbeten

Renoveringar kan ofta orsaka mycket damm och smuts, både på öppna och dolda ytor. Om inte hantverkarna själva städar detta kan det vara skönt att få städhjälp. På så sätt behöver du inte bekymra dig för följder av renoveringen.

Det kanske inte är det roligaste att komma hem efter en lång och krävande renovering, och behöva ta fram städutrustningen det första du gör. Med städhjälp får du allting gjort utan att själv behöva lägga energi på det. Var därför förberedd på alla tänkbara efterarbeten som skulle kunna uppkomma.

Omvärdera bostaden efter en renovering

När renoveringen är klar kan du få hjälp av en mäklare med omvärdering av din bostad. Omvärderingen kostar cirka 2000 kr. Dessa pengar du ofta tillbaka om du väljer att anlita mäklaren till när du säljer bostaden.

Tips! Om mäklaren anser att renoveringen har höjt bostadens värde, kan du lägga om dina lån. På det sättet kan du eventuellt få ner dina kostnader.

Om mäklaren anser att renoveringen har höjt bostadens värde, kan du lägga om dina lån. På det sättet kan du eventuellt få ner dina kostnader. Om du behöver ta nya lån kan du även använda din bostad som säkerhet. Detta i och med att den är mer värd än vad den var innan.

Gör en utvärdering för framtidens skull

Något som kan vara givande att göra för din egen skull är en utvärdering. Var tydlig med att skriva ner vad som varit bra och vad som kunde fungerat bättre. Utvärderingen kan fungera som en guide för framtida renoveringar. På så sätt skulle du kunna förändra renoveringsprocessen. De misstagen som gjordes kan undvikas och det som fungerade bättre än väntat kan återupprepas. Utvärderingen kan även hjälpa dina vänner och släktingar som har funderat på att renovera.

Under renoveringen

Filip Svensson

Boende-skribent

filip.svensson@boupplysningen.se

Kommentera

Obligatoriska fält är märkta *

Vad du behöver veta om kommentarerna på BoUpplysningen