Vice riksbankschef Kerstin af Jochnick. Foto: Pressbild/Riksbanken

Bostadsmarknaden

Uppdaterad: 16 mars, 2023

Svenska hushåll har en oroväckande hög skuldsättning, och kostnaderna för det väntas öka. Riksbanken är redo att höja reporäntan – något som väntas komma att påverka de högst belånade bostadsägarna.

Runt 70 procent av alla lån är idag skrivna med rörlig ränta, enligt en artikel som publicerades av Svenska Dagbladet för en dryg vecka sedan. Det gör dem känsliga gentemot marknadens svängningar, viket är något som oroar Sveriges riksbank.
I tidigare uttalanden har man kallat hushållens höga skuldsättning det största hotet mot svensk ekonomi.

Höjd reporänta drabbar högt belånade

Riksbanken har avsikter att höja reporäntan under 2019 och dessa lån kan därmed väntas bli dyrare. Det kan komma att slå hårt mot högt belånade bostadsägare.
Jämfört med både omvärlden och Sverige genom historien kan dagens skuldsättning anses hög. Ett försök att åtgärda problemet med de höga skuldsättningarna var att införa amorteringskravet tidigare i år.
Drygt 80 procent av dagens lån har bostäder som säkerhet. När bostadspriserna faller, bankerna justerar sina rörliga räntor och bostadsägarna tvingas amortera ett visst antal procent per år, leder det till en distinkt instabil situation.

”Kan inte utesluta ytterligare prisfall”

Riksbanken ämnar att ta hänsyn till landets skuldsättningsgrad i frågan om reporäntan, för att göra sitt bästa för att inte låta bostadspriserna falla ytterligare.
De kan dock inte lova att situationen för det är helt säkrad, som följd av att bostadsmarknaden har varit orolig under en längre tid.
– Man kan inte utesluta ytterligare prisfall, säger Kerstin af Johhnick, vice riksbankschef, till SvD. Hon menar att kombinationen av fler bostäder och färre som är villiga att betala för dem är ohållbar.
Även en decimal ändring av reporäntan kan komma att få en stor effekt på hushållens boendekostnader. I en tidigare artikel på Boupplysningen rapporterade vi om att nästan hälften av alla svenskar oroar sig för räntehöjningar. Det är till synes inte utan anledning.

Joakim Ryttersson
Skribent Joakim Ryttersson Expert inom bostad & ekonomi [email protected]