Riksbyggens energistrateg, Mari-Louise Persson. Foto: Pressbild/Riksbyggen

Bostadsmarknaden

Uppdaterad: 16 mars, 2023

Allt fler intresserar sig för solceller, något Riksbyggen tagit till vara på. Byggbolaget har beslutat sig för att installera solceller på samtliga nybyggda flerbostadshus som lämpar sig för en sådan anläggning.

Byggbolaget Riksbyggen har beslutat sig för att installera solceller på samtliga nya flerbostadshus. Beslutet gäller både bostadsrätter och hyresrätter.
– Vi har redan byggt ett antal anläggningar och har skaffat oss erfarenhet. Dels är tekniken nu mogen även om det kommer att hända mycket framöver. Vi ser ett stort intresse hos våra kunder. Och det främsta skälet är ju för att vi vill jobba för hållbarhet, säger Riksbyggens energistrateg, Mari-Louise Persson, till Ny Teknik.
Det krav man har för att installera solceller är att det måste vara tekniskt lämpligt. Skulle solcellerna, till följd av bostadens läge, hamna i skugga hade en installation inte varit aktuell eftersom att bostaden inte hade ansetts lämpad.

Riksbyggen har planerat 1 600 byggstarter i år

Riksbyggen har i år planer på att byggstarta omkring 400 hyresrätter och 1 200 bostadsrätter.
Mari-Louise Persson vet inte exakt hur många hus det innebär vilket annars kunnat gett en indikation på antalet solcellsanläggningar det rör sig om.

Solcellsanläggningarna kan täcka både hushållsel och fastighetsel

Hur stora anläggningar det handlar om skiljer sig åt. Till en del hus är man enbart intresserade av att täcka fastighetselen, medan andra även vill täcka hushållselen.
– De flesta som vi har hjälpt med detta hittills väljer både och. För att få hyfsad lönsamhet vill man inte ha överskottsproduktion, av rent skattemässiga skäl. Så i stället för att bestämma sig för att anläggningen ska producera ett visst antal kilowattimmar så anpassar man den efter husets maximala användning under sommartid, då produktionen är som störst, säger Mari-Louise Persson.

Intresset för solceller ökar i landet

Intresset för solceller har under den senaste tiden ökat kraftigt i hela landet. i Malmö har man exempelvis tagit fram ett verktyg som ska hjälpa fastighetsägare att ta reda på hur bra solceller lämpar sig på sina fastigheter.
Nyligen gick även regeringen ut och meddelade att man ändrar i plan- och bygglagen. Förändringen innebär att man som privatperson inte längre behöver bygglov om man vill installera solceller som följer hustakets lutning, något vi på BoUpplysningen skrivit om tidigare.

Joakim Ryttersson
Skribent Joakim Ryttersson Expert inom bostad & ekonomi [email protected]