Tips för lägenhetsfotografering

Så fotograferar du din lägenhet vid försäljning

Utskriftsvänlig PDF

Ofta brukar fotograferingen av lägenheten ingå när du säljer via mäklare. Inför en lägenhetsfotografering är det bra att städa undan och ordna detaljer så bilderna blir tilltalande. Bilderna från lägenhetsfotograferingen är det första dina intressenter kommer se.  Mede några enkla tips kan du lyckas med din lägenhetsfotografering.

Förbereda fotograferingen

Du kommer att vilja skapa intrycket av en lägenhet där du verkligen lyfter fram lägenheten (och inte ”ditt hem”). För att göra detta finns det flera saker du kan tänka på innan du börjar fotograferingen:

  • Rensa lägenheten. Innan man fotograferar är det en bra idé att ta bort mycket av de egna sakerna som finns runtom i lägenheten för att det ska se stort och rent ut. Ta dock inte bort allt då man fortfarande vill ge intrycket av att någon bor där.
  • Få inspiration. Läs inredningsmagasin och kolla andra lägenhetsannonser för att se hur andra har skött sin lägenhetsfotografering.
  • Ta bort detaljer. Se till att du inte har mycket små inredningsdetaljer i lägenheten inför fotografering, oavsett hur snygga de är ger det en sämre bild.
  • Använd fönstren. Rensa området kring dina fönster och ta eventuellt bort även gardinerna. Detta eftersom att det dels ser mindre plottrigt ut på bild, men även för att du ska få så mycket ljus som möjligt i dina bilder.
  • Dölj elektronik. Inför en lägenhetsfotografering gäller det att tänka 1800-tal, helst ska bara TV:n kunna vara synlig. Alla sladdar och kablar måste även vara väl dolda inför fotograferingen.
  • Hemtrevligt viktigt. Även om du ska ta bort dina personliga detaljer från lägenheten gäller det att den upplevs som hemtrevlig. För att göra detta kan du använda dig av frukter, kryddor, blommor och tända ljus vid visningen.

3 tips om du fotograferar lägenheten själv

När du gjort alla dessa förberedelser kan du sätta igång att fotografera. Det du vill göra nu är att få en relevant översikt över lägenheten så att köparen kan skapa sig en mental bild av hur det ser ut inuti. För att göra detta på ett bra sätt finns det tre saker att tänka på:

  1. Använd hörnen. Man bör oftast ställa sig i hörnen för att få med så mycket av rummet som möjligt. Försök också se till att få med två hörn av rummet vid varje foto. Ta gärna med lite av föregående bild in på nästa så att den som ser bilderna kan göra kopplingen hur rummet sitter ihop.
  2. Placeringen på kameran spelar roll. Fotograferingen bör ske med stativ och kameran ska placeras i höfthöjd. Undantaget är för köket där man placerar kameran lite högre. Glöm inte heller att ta kort på terrasser, källarutrymmen och fina områden i omgivningen.
  3. Använd ljuset till din fördel. De allra flesta dras till ljusare lägenheter, därför är det en god idé att fota så ljust som möjligt. Försök därför att få alla bilder att ha så stort ljusinsläpp som möjligt. Undantaget från detta är om du tar en bild för att visa miljön utanför fönstret, då kan en något mörkare bild vara att föredra.

Filip Svensson

Boende-skribent

filip.svensson@boupplysningen.se

Kommentera

Obligatoriska fält är märkta *

Vad du behöver veta om kommentarerna på BoUpplysningen