Homestyling

Hur du inreder inför försäljningen

Utskriftsvänlig PDF

Homestyling innebär att du stylar ditt hem för att öppna upp fantasin hos eventuella köpare eller besökare. Begreppet avser en övergripande design för hela bostaden. Att homestyla en bostad kan göras inför en försäljning eller för din egen trivsels skull. Det går att anlita företag som sköter homestyling eller så kan du göra det själv.

Homestyling kan öka värdet vid försäljning

Syftet med homestyling är att man inte ska låsa köparen vid en specifik planlösning eller möblering utan öppna upp köparens kreativitet. Det handlar också om att inte låta köparen förblindas av att bostaden eventuellt är ett ruckel, utan att se möjligheterna. Homestyling används därför med fördel på nedgångna bostäder och utflyttade/tomma bostäder.

Exempelvis: Ett par utan barn skulle sälja en 4 rums lägenhet med hyfsat bra läge. De hade inrett bostaden med ett kontor, en walk in closet och ett stort sällskapsrum. De presumtiva köparna var dock småbarnsfamiljer, som hade svårt att se lägenheten som ett hem för barn. Detta var inget som säljarna tänkt på och blev förvånade att den fina lägenheten inte blev såld.

Ett sådant fall hade kunnat undvikas genom en inredning där man neutraliserat rummen så att köparna själva får föreställa sig vad som ska finnas i lägenheten. Alternativt att inreda ett av rummen som ett barnrum för att ge intrycket av att lägenheten passar småbarnsfamiljer.

Mäklaren kan hjälpa dig med homestyling

Vid en försäljning via mäklare har ofta denna någon samarbetspartner som kan sköta detta och som fixar heminredningen åt dig. Ibland ingår detta i mäklararvodet och i andra fall måste du betala en extra summa för homestyling.

Homestyling utan företag – Gör det själv

Du kan inreda din bostad själv så att den får ut dess maximala belopp vid försäljning. Hur du går tillväga beror självklart på vad du tycker är en bra inredning för bostaden, men det finns en del generella tips:

 • Storlek. Storleken på din bostad påverkar vilka som kommer vara intresserade. Är det en mindre lägenhet är det troligtvis yngre personer utan barn, är det en stor villa är det troligtvis en större familj. Försök att sätta dig in i deras situation och vad de kan leta efter i just din bostad.

Tänk på! Har du en liten bostad kan det vara bra att undvika möbler som tar mycket plats. Exempelvis i en trång hall kan det vara fördelaktigt att ta bort skohyllan. Intressenter kanske uppmärksammar att de borde sätta in en skohylla om de köper bostaden – men det första intrycket kommer vara att hallen är större än om du har kvar skohyllan där.

 • Neutralitet. Trots detta är det viktigt att inte styra för mycket åt något håll utan hålla lägenheten neutral. Den ska helst passa alla typer av människor, gå därför inte för långt med att spekulera i vilka som kommer på visningen.
 • Skala avMed din homestyling ska du försöka skala av en stor del av din egen personlighet från bostaden men ändå behålla en känsla av att någon faktiskt bor där. Det ska vara hemtrevligt helt enkelt.
 • Demonstrera. Visa vad bostaden erbjuder, visa var det går att ha en TV eller en soffa. Det gör att folk får en bild framför sig av hur man skulle kunna inreda.
 • Små ändringar. Det som avgör vad som känns hemtrevligt och lockande eller helt enkelt tråkigt är ofta de små detaljerna. Underskatta inte saker som blommor och textiler, de kan göra mycket för helhetsintrycket.

Köp prisvärd inredning inför homestylingen

För dig som ska styla din lägenhet själv kan det vara bra att veta var du hittar produkter för att göra detta. Här rekommenderar vi ett par affärer som erbjuder det mesta inom design och dekor vilket gör att du kan hitta det mesta du behöver för att inreda din bostad.

 • Allt du behöver för ditt kök
 • Smidig nätbutik med schyssta priser
 • Hög kundnöjdhet
Gå till KitchenTime
 • Prisvärda produkter
 • I princip allt du behöver finns
 • Smidig nätbutik med hemleverans
Gå till Ikea

Filip Svensson

Boende-skribent

filip.svensson@boupplysningen.se

Kommentera

Obligatoriska fält är märkta *

Vad du behöver veta om kommentarerna på BoUpplysningen