Köpa eller sälja först?

Utskriftsvänlig PDF

Frågan om du ska sälja din gamla bostad eller köpa en ny först kommer ofta på tal när man ska byta bostad. Det finns inget generellt och självklart svar på denna fråga. Det du dock kan få hjälp med är att inse vad du har för risker och möjligheter med de båda alternativen.

Att sälja först innebär en större ekonomisk trygghet

Det vanligaste nuförtiden, och vad de flesta banker rekommenderar, är att du säljer den gamla bostaden innan du köper en ny. Framför allt är det den ekonomiska aspekten av bostadsbytet som blir säkrare genom en försäljning. Säljer du först så vet du hur mycket pengar du får över inför det kommande köpet och kan lättare välja en ny bostad som passar din ekonomiska situation.

I en undersökning som tidningen Metro gjorde 2016 så svarade 4 av 8 tillfrågade mäklare att det är bäst att sälja först. Övriga 4 svarar att de oftast rekommenderar försäljning innan köp men att det i slutändan beror på säljarens personliga och ekonomiska situation.

Risken vissa ser med att sälja först är att det kan skapa stress över att hitta ett nytt boende. Har du goda marginaler samt är ute i god tid med bostadsletande bör detta dock inte vara något problem. Här finns samtidigt stora skillnader beroende på var i landet du bor. I en storstad är utbud av bostäder större vilket minskar risken att du blir helt utan bostad. Bor du i en mindre stad eller på landsbygden är det desto viktigare att du sköter bostadsbytet med goda tidsmarginaler och bra framförhållning.

Fördelar med att sälja först

  • Du får en tydlig budget inför kommande bostadsköp
  • Du slipper en period av dubbla bolån och kostnaderna det innebär

Att köpa först kan ge en enklare och smidigare flytt

Att köpa först och sälja sen kan ha flera fördelar beroende på din personliga situation. Mäklare som rekommenderar att köpa först är dock noggranna med att påpeka vikten att du har en tydlig och trovärdig värdering på den bostad du säljer. Det är även viktigt att du har ekonomin för att klara av en period av höga/dubbla boendekostnader.

För exempelvis en barnfamilj med god ekonomi kan ett köp innan försäljningen vara en bra idé då det säkrar framtida boende och förenklar flyttprocessen som kan planeras och inledas i god tid innan flytten.

Fördelar med att köpa först

  • Minskad risk för att ditt drömboende försvinner från marknaden innan du hunnit sälja
  • Du vet tidigt vart du ska flytta och kan planera utefter det
  • Du slipper stressa för att hitta någonstans att bo efter försäljningen av den gamla bostaden

Möjligheten att ha dubbla bolån

Anser du att det bästa alternativet för dig är att köpa först och sälja sen så kommer det innebära att du, åtminstone temporärt, kommer ha två bolån. Huruvida banken tillåter detta är högst individuellt och beror på din ekonomiska situation.

Tänk på! Att köpa först och sälja sen innebär att du under en period kommer betala dubbla bolåneräntor.

Mäklare kan ge råd om hur du bör agera

En mäklare kan, förutom att hjälpa till med försäljningen, ge dig råd om det är bra eller dåligt att köpa eller sälja först vid rådande marknadsläge baserat på år av erfarenhet.

Tips!

HittaMäklare – Få hjälp att hitta rätt mäklare

  • Jämför och hitta en bra mäklare
  • Få tips & råd om hur du ska agera
  • Se omdömen om mäklarna
Hitta mäklare

Filip Svensson

Boende-skribent

filip.svensson@boupplysningen.se

6 Relaterade frågor & svar

josh skriver:

Hej, jag har sålt min bostadsrätt och köpt ett hus. Pengarna för min bostadrätt får jag på tillträdesdatumet. Innbär det att jag måste lämna mitt boende innan jag får tillträde till det nya? Det är med vinst pengarna det nya ska betalas och har inte så jag kan betala det andra innan dessa pengar kommit in. Finns det någon väg kring detta?

Kalle Borgström skriver:

Hej. Normalt är det ett glapp i tiden mellan tillträdet på den nya och avträdet på den gamla bostaden, så du har dubbelt under en period. Det brukar inte vara praktiskt möjligt på något annat sätt. Till 99% av alla affärer går till så. Prata med din bank om ett brygglån. Brygglånet är ett tillfälligt bostadslån under övergångsperioden då du har två bostäder.

Lycka till

elisabeth skriver:

Hej!
jag har en betald bostadsrätt och vill köpa en större som är 1 milj dyrare och denna miljon måste belånas.Vill helst inte sälja min lägenhet först då jag kanske inte hinner hitta ett boende så att det kan klaffa med försäjlning och köp samtidigt. Kan bankerna ge nytt lån med den gamla som säkerhet?

Christoffer - BoUpplysningen.se skriver:

Nej, det är bostaden man köper som måste stå som säkerhet för lånet man tar för den.

bob skriver:

Om man har bundet lån kvar, tillåter banken då att man säljer först och köper sen? Eller måste man lösa ut lånet om det blir nån månads ”glapp?”

Christoffer - BoUpplysningen.se skriver:

bob: Oj, här hade jag missat att svara! Det spelar ingen roll om du har bundet lån eller rörligt, det är inga problem att sälja först och köpa sen.

Du måste dock alltid lösa lånet i samband med försäljningen då det är kopplat till bostaden du äger, du har alltså inte kvar lånet efteråt i glappet.

Kommentera

Obligatoriska fält är märkta *

Vad du behöver veta om kommentarerna på BoUpplysningen