Vad bidrar mäklaren med?

Mäklarens uppgifter vid försäljning av en bostad

Utskriftsvänlig PDF

En mäklare bidrar med mycket både för dig som ska sälja bostad och även för köparen. Mäklare besitter kompetens inom flera områden så som ekonomi, juridik, administration och sälj. Att anlita en mäklare gör att försäljningen blir betydligt enklare och oftast även tryggare. Eftersom det inte är gratis att anlita en mäklare kan det vara bra att veta vad en mäklare bidrar med vid en bostadsförsäljning.

Mäklaren sköter administration och försäljning

Själva värdet som mäklaren/mäklarfirman bidrar med vid en försäljning är indelat i lite olika faser:

  • Rådgivning. Innan du säljer din bostad eller när du bara är intresserad av att veta priset av din bostad kan en mäklare hjälpa dig. Tack vare att de är insatta i bostadsbranschen och inte sällan har sålt bostäder i samma område har de värdefull information som inte många andra har.
  • Annonsering. Att få hjälp med din bostadsannons av en mäklarfirma kan vara ovärderligt. Som privatperson är det lätt att glömma mycket saker som en mäklarfirma tar hänsyn till när de annonserar.
  • Prospekt och fotografering. Att upprätta den information och presentation av bostaden som passar bäst för din bostad är inte lätt. En mäklarfirma gör detta på bästa sätt, utan att du behöver bekymra dig kring detaljerna.
  • Visning. En visning är avgörande för bostadsaffären och en mäklare är en säljare som är specialiserad på den här typen av affärer. Därför kan du lita på deras expertis när det gäller att sälja i dessa situationer.
  • Kontraktsskrivning. Att skriva kontrakt behöver inte vara svårt, särskilt inte om du har en mäklare. Även om kontrakten i sig ofta är likartade ser mäklaren till att det inte blir onödiga juridiska tvister efter försäljningen genom att ge information till båda parter och utforma kontraktet efter specifika förhållanden.

En fas man lätt glömmer är det arbete mäklarfirman gjort innan du kommit in i bilden. Att samla på sig erfarenheter, ett varumärke och ett intresseregister. Detta är saker du köper när du anlitar en mäklarfirma – att anlita en välkänd mäklarfirma borgar för trygghet och ett kundregister med intressenter.

Bra mäklare kan bidra till högre försäljningspris

Riktigt bra mäklare vet hur man får ut fler bud än andra mäklare. För att hitta riktigt bra mäklare kan du jämföra mäklare på nätet. Med hjälp av register över tidigare försäljningar kan du se försäljningspris och försäljningstid för att välja den mäklare som verkar bäst i ditt område. Du kan även se omdömen om vad mäklarna bidrar med från tidigare kunder.

HittaMäklare.se
  • Förslag på mäklare i ditt område
  • Endast kontrollerade mäklare
  • Jämför mäklarnas tidigare försäljningar
Hitta mäklare

Vad mäklarfirman tjänar på din bostadsaffär

Ett mäklararvode brukar ligga på ett par tiotusenlappar och uppåt, beroende på bostadens slutpris. Ofta är mäklararvodet uppdelat i en fast och en rörlig provision. Den fasta delen är baserad på att täcka de fasta kostnaderna i samband med försäljningen (annonsering etc) och den rörliga provision är ofta satt som en procentsats utöver ett visst värde (det uppskattade värdet av bostaden).

Exempel: Om en lägenhet är värderad till 1.5 Mkr kan ett arvode ligga på 45 000 kr + 10% utöver 1.5 Mkr. Detta betyder att mäklaren får provision på det han eller hon lyckas åstadkomma utöver det normala priset.

Det fasta arvodet täcker som sagt annonsering i pressen, lägenhetsfotografering, avgifter för webbkanalerna osv, men det är förstås inte ett självkostnadspris. Här tar mäklarfirmorna ut en marginal – liksom alla företag skulle ha gjort. Hur mycket en mäklare i slutändan tjänar beror som för de flesta säljare på hur duktiga de är, en skicklig mäklare tjänar dock pengar åt både dig och sig själv.

Du behöver i regel inte betala om bostaden inte säljs

Många mäklarfirmor har en så kallad målprisgaranti, vilket innebär att man endast behöver betala arvodet om bostaden blir såld. Annars är det kostnadsfritt. Detta innebär att du kan lita på att mäklaren alltid kommer göra sitt bästa för att få din lägenhet såld. Att ha en säljare med en personlig vinst som hjälper dig med hela affären kan vara ovärderligt, du får tillgång till all dennas kunskap och expertis under hela affären.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Vad du behöver veta om kommentarerna på BoUpplysningen