erik elmgren, förhandlingschef på hyresgästföreningen, och maria österlind, hyressättningsexpert på Sveriges almännyttaErik Elmgren på Hyresgästföreningen kallar hovrättens beslut en seger. Men Maria Österlind på Sveriges allmännytta ser risker för hur beslutet om sänkt hyra kommer att påverka nyproduktionen framöver. Foto: Kristian Pohl/Hyresgästföreningen och Pressbild/Sveriges Allmännytta

Bostadsmarknaden

Uppdaterad: 18 februari, 2021

Hovrätten har beslutat om hyressänkning för ett antal nyproducerade hyresrätter i Uppsala. Hyresgästföreningen gläder sig över detta, medan bostadsvärdarnas organisationer oroar sig för konsekvenserna. Snart kan dock januariavtalet innebära att det blir fritt för fastighetsägare att sätta sina egna hyror, skriver Hem & hyra.

Hyrorna för några nyproducerade hyresrätter i Uppsala har sänkts rejält efter en dom från hovrätten. Det allmännyttiga bostadsbolaget Uppsalahem kunde inte komma överens med Hyresgästföreningen angående hyresnivån. Men när Uppsalahem då satte hyrorna själva var det 61 av hyresgästerna som kontaktade hyresnämnden för att pröva om hyresnivån var skälig.

Hyresnämndens bedömning slogs sedan fast av hovrätten, vilket innebär att hyresgästerna får tillbaka pengar. Det handlar om allt från 5 000 till 33 000 kronor beroende på hur länge hyresgästerna har bott i lägenheten och hur stor lägenhet de har.

Hyresgästföreningen: En unik och historisk dom

Hyresgästföreningen är mycket positiva över det här beskedet, och menar att det bevisar att gränsen är nådd för de höga hyrorna i nyproduktionen.

– En unik och historisk dom och en seger för hyresgästerna. Aldrig tidigare har vi lyckats med en sådan sänkning, säger förhandlingschef Erik Elmgren.

Framöver kommer Hyresgästföreningen att undersöka hur man kan fortsätta granska andra hyror som har satts av bostadsbolagen själva.

Bostadsvärdarnas organisationer ser risker för framtida nyproduktion

Däremot råder en annan syn på saken hos Sveriges allmännytta, som Uppsalahem tillhör. Enligt deras jurist och expert på hyressättning, Maria Österlind, kan det här påverka framtida projekt inom nyproduktion.

Även Nathalie Brard, som är hyresmarknadschef på Fastighetsägarna, ser risker med den här domen. Fastighetsägares egensatta hyror är ofta det enda som i längden kan finansiera nyproducerat. Bruksvärdessatt hyra, det vill säga den som sätts utifrån standard, läge och andra generella värderingar, och framförhandlade presumtionshyror håller inte för detta.

– Att hyror sänks omkullkastar ju investeringskalkylen. För de värdar som drabbas blir det tuffare att bedriva en god förvaltning. Risken är också stor att beslutet kommer att skrämma bort dem som vill bygga nya bostäder, säger Nathalie Brard.

Fri hyressättning kan införas inom kort

Förutsättningarna för nyproduktion kan dock komma att se annorlunda ut inom en snar framtid. Fri hyressättning är nämligen en punkt som tas upp i januariavtalet. Ifall detta går igenom är det alltså fritt fram för värdar att bestämma hyrorna själva, utan att riskera att någon sänkning.

Joakim Ryttersson
Skribent Joakim Ryttersson Expert inom bostad & ekonomi [email protected]