huslänga med ett fåtal lägenheterFör bostadsrättsföreningar med få lägenheter finns större risker med att ta lån. Därför ger bankerna högre ränta till sådana föreningar. Foto: James R. Martin/Shutterstock.com

Privatekonomi

Uppdaterad: 16 mars, 2023

Mindre bostadsrättsföreningar får betala högre ränta för sina lån. Därmed blir det dyrare att köpa lägenheter i mindre föreningar, och också högre avgifter för de boende i föreningen. En lösning på problemet är att små bostadsrättsföreningar går samman till en större, skriver SvD Näringsliv.

Det blir dyrare för små bostadsrättsföreningar att ta lån. Bankernas motivation är det finns större risker för små föreningar med att ta lån, vilket också innebär att det blir dyrare för de boende i föreningen.

Bostadsrättslagen säger att en bostadsrättsförening som minst kan bestå av tre lägenheter. Konsekvenserna av detta är att små bostadsrättsföreningar kan förlora hela en tredjedel av sin ekonomi ifall ett enda hushåll får problem med betalningen.

Upp till dubbelt så hög ränta för små föreningar

Markus Pålsson är chef för fastighetsförvaltningen på Sveriges Bostadsrättscentrum (SBC). Han berättar att det finns ett väldigt litet intresse hos bankerna att låna ut pengar till föreningar som består av färre än tio bostadsrätter. Små föreningar kan i värsta fall få mer än dubbelt så hög ränta som normalstora bostadsrättsföreningar.

– Generellt ser vi att räntorna ligger 0,5–0,6 procentenheter högre för små föreningar. Men vi har också exempel på räntor uppåt 4 procent även om det är undantag, säger Markus Pålsson.

På grund av dessa dyrare lån pressas avgifterna upp för de boende i små föreningar. Det kan dessutom bli svårare att få lägenheter sålda, eftersom bankerna är mer restriktiva med bolån för bostadsrätter som tillhör en mindre förening.

De flesta bankerna är restriktiva

Enligt mäklarfirman Erik Olsson krävs ofta högre kontantinsats av köpare för att den ökade risken med små föreningar ska kompenseras. Det kan handla om en kontantinsats på omkring 25 procent, medan det vanliga kravet brukar vara 15 procent.

Mäklarna ser också att det är skillnad mellan olika banker. Det är inte lönt att kontakta SBAB om du ska köpa en lägenhet i en liten förening, enligt Erik Olsson. Tidigare beviljade SBAB inga lån i föreningar med färre än sju bostadsrätter. Men numera menar banken själva att de gör en individuell prövning utifrån föreningens årsredovisning, underhållsplan och fastighetsskicket.

Danske Bank har riktlinjer som öppet trycker på risken med att låna till föreningar med under sex lägenheter, även om undantag kan tillåtas. Nordea är mer medgörlig än Swedbank i frågan, enligt mäklarna på Erik Olsson, medan SEB bedömer ärendena från fall till fall. Dock är den restriktiva hållningen i stort sett gällande för alla banker.

En lösning är att slå ihop föreningar

Många mindre föreningar skulle vinna på att gå samman och bilda större föreningar. Dock är den juridiska processen kring detta krånglig, eftersom föreningsstämmorna måste godkänna planen för sammanslagningen, nya stadgar och en ny ekonomisk plan. Dessutom måste såväl långivare som Bolagsverket underrättas om sammanslagningen.

Ett annat alternativ är att lösa föreningslånets höga ränta med kapitaltillskott.

– De boende kan ju ta över var sin del av föreningslånet så att föreningen blir helt lånefri, säger Markus Pålsson.

Joakim Ryttersson
Skribent Joakim Ryttersson Expert inom bostad & ekonomi [email protected]