Vad kostar det att få hjälp med storstädning?

Utskriftsvänlig PDF

Kostnaden för att få hjälp med storstädning beräknas ofta per kvadratmeter. För upp till 50 kvadratmeter får du i regel betala omkring 1 500 kronor efter rutavdrag, strax över 2 000 kronor för 70 kvadratmeter och 2 500 kronor och uppåt för bostäder på över 100 kvadratmeter. Räkna dock med att det kan tillkomma vissa omkostnader utöver grundpriset.

Vilka priser gäller för storstädning?

Att anlita hjälp med storstädning kostar i genomsnitt 1 500–1 700 kronor efter rutavdrag för en lägenhet på upp till 50 kvadrat. För 70 kvadratmeter kan du räkna med att kostnaden blir 1 900–2 300 kronor.

Är din bostad över 100 kvadratmeter kan du vänta dig ett pris på 2 500–3 500 kronor för en storstädning. Städfirmor har sällan några fastställda priser för bostadsytor på 160 kvadratmeter och uppåt, utan då får du be om en offert för att se beräknat pris för storstädning.

Tänk på! De angivna priserna är efter rutavdrag på hälften av arbetskostnaden. På offerten och fakturan ska det framgå vad summan blir med respektive utan rutavdraget.

Exakt vad priset hamnar på avgörs dock av städfirmans prissättning. Vanligtvis har städfirmor fasta priser för storstädning av olika bostadsytor. Det förekommer också timpriser på storstädning, vilket kan bli billigare, men då behöver du kontrollera hur lång tid städningen tar.

Tips! Städfirmor kan ofta erbjuda rabatt på storstädning ifall du bokar flera städtillfällen eller redan anlitar dem till regelbunden hemstädning.

Vad ingår i priset för storstädning?

Det finns några saker som alltid ingår när du bokar en storstädning. Men det finns en viss variation mellan olika städfirmor. Kontrollera därför vad det är som ingår i priset du får.

Checklista på vad som normalt ingår i en storstädning

 • Dammsuga golv, mattor och stoppade möbler
 • Moppa golv
 • Damma av möbler och prylar
 • Rengöra vitvaror och köksfläkt utvändigt
 • Torka skåp utvändigt
 • Torka hyllor, diskbänk och köksbänkar
 • Torka väggar, dörrar, och fria ytor
 • Torka lister, kontakter, element och strömbrytare
 • Rengöra toalett, dusch och badkar
 • Rensa golvbrunn
 • Putsa speglar och ytor i badrummet

En del städfirmor räknar även in exempelvis fönsterputsning i priset. Andra erbjuder detta som tilläggstjänster som går att köpa till i samband med storstädningen. Städfirmor kan också ha olika förväntningar på vilken städutrustning som ska finnas i ditt hem.

Tänk på! Läs alltid igenom städfirmans checklista för att veta säkert vad som kommer att ingå i storstädningen. Du kan inte i efterhand begära att städfirman kompletterar städningen med något som inte finns i deras erbjudande.

Hur hittar jag billig hjälp med storstädning?

För att hitta den billigaste storstädningen behöver du jämföra priset hos flera olika städbolag. Det kan dock vara svårt att göra på egen hand, eftersom det finns väldigt många, små företag på marknaden som erbjuder olika typer av städhjälp.

Till din hjälp finns det förmedlingstjänster på nätet som gör det lättare att jämföra städbolagen. Där du kan skicka en prisförfrågan och få offerter från utvalda lokala städfirmor. Dessa kan du sedan jämföra och komma fram till vem som är den bästa och billigaste för dig att anlita.

Tips!

Dorunner – Hitta det billigaste priset för storstädning

 • Ta offerter från upp till fem städföretag
 • Jämför priser för storstädning
 • Se kundomdömen om städföretagen
Få offerter

Tänk på att inte bara jämföra grundpriset för storstädningen, utan även på vad som ingår i priset och om det tillkommer några kostnader utöver detta. Faktureringsavgifter och tillägg till städningen kan snabbt leda till ett högre pris än förväntat om du inte har tagit reda på dessa i förväg.

Var försiktig med orimligt billiga städfirmor

Gå inte bara på det billigaste priset när du anlitar hjälp med storstädning. Kontrollera också städfirmans referenser från tidigare uppdrag, vilka villkor de har och om det tillkommer några avgifter.

Tänk på att inte välja städfirmor som har orimligt låga priser jämfört med genomsnittet. Då är risken stor att det är en oseriös städfirma som inte lever upp till de lönevillkor och skatteregler som finns.

Evelina

Boende-skribent

evelina.grenehed@boupplysningen.se

Kommentera

Obligatoriska fält är märkta *

Vad du behöver veta om kommentarerna på BoUpplysningen