Familj lastar in flyttlådor i sin nya bostad

Tips & råd

Uppdaterad: 18 februari, 2021

Nyligen rapporterades det om att flera har drabbats av bostadsbedrägerier och oseriösa förmedlingssidor för bostäder. I vissa fall rörde det sig om att vad som antogs vara en gratistjänst visar sig kosta dyra pengar. I andra fall var det ”gratis” information som kopierats över till deras sida. När du letar bostad är det lätt att känna sig lite desperat och vända sig till alla möjliga aktörer för att få en bostad. Det dock seriösare tjänster och tips som underlättar ditt bostadssökande och ger ett mervärde.

1. Behåll lugnet när du letar bostad

Beroende på i vilken situation du befinner dig i när du letar bostad kan det vara svårt att behålla lugnet. Detta är dock ofta en avgörande faktor. Skräckhistorierna om de som blir lurade på olika hemsidor, av oseriösa hyresvärdar eller betalar någon som inte ens äger bostaden fortsätter att öka. Den underliggande anledningen är troligtvis att bostadsmarknaden blir allt hårdare för många, vilket leder till att man vänder sig till mindre konventionella aktörer på marknaden.

2. Vänd dig till trygga bostadsförmedlare

Det förekommer bedrägerier på nästan alla sidor för bostäder. Dock finns det vissa sidor som är mer trygga en andra. Först och främst vill du filtrera bort de bostadsförmedlarna som faktiskt är scam-sidor. Exempel genom att vända dig till en välkänd förmedlare av förstahandskontrakt så som:

  • Bostadsförmedlingen
  • Rikshem
  • Einar Mattsson

Alternativt kan du vända dig till en förmedlare av andrahandsbostäder. Exempel på bostadsförmedlare som Boupplysningen rekommenderar är:

På sidor för andrahandsuthyrning kan det så klart förekomma bedrägerier om en privatperson lägger upp en bostadsannons för en bostad som egentligen inte existerar. Därför är det bra att även göra en bakgrundskoll på den som du eventuellt ska hyra av.

3. Gör alltid nödvändiga eftersökningar

Om du hittat en bostad att hyra bör du alltid se till att göra lite eftersökningar innan du skriver kontrakt med personen.

  1. Verkar det för bra för att vara sant, så är det oftast det. Har du hittat en bostad att hyra genom en bostadsförmedlingssida som egentligen känns för billigt så är det i regel bedrägeri. Ha koll på marknadspriserna och acceptera att det är detta pris du kommer få betala.
  2. Sök på Ratsit.se att personen existerar. Ett enkelt sätt att se om personen du haft kontakt med faktiskt existerar och är skriven på bostaden är genom att söka i register. Om personens namn inte finns eller om denne är skriven på en annan adress kan det vara något skumt. Detta kan vara en indikation på att vara lite försiktig.
  3. Be om att få se godkännande för uthyrningen. Vid andrahandsuthyrning måste detta godkännas av bostadsrättsföreningen eller hyresvärden. Be om att få se ett bevis på att godkännande finns.
  4. Kontakta styrelsen eller hyresvärden. För att säkerställa att personen faktiskt får hyra ut bostaden kan du be om att få kontakta styrelsen eller hyresvärden. Är uthyrningen äkta borde det inte vara några problem att du tar kontakt med dem.
  5. Läs igenom kontraktet noga. Se till att upprätta ett andrahandskontrakt och läsa igenom detta noga.
  6. Gör en säker överföring av pengarna. Helst ska du inte betala varken hyra eller deposition innan du fått tillgång till bostaden du ska hyra. Se också till att betalning av hyra sker till ett svensk bankkonto så att pengarna kan spåras.

4. Överväg flera alternativ

För dig som letar efter en bostad gäller det att inte snöa in på att hitta den perfekta bostaden direkt. Har du ett akut bostadsbehov kan exempelvis ett andrahandskontrakt vara ett bra alternativ, åtminstone för ett tag.

Tänk på! Bostadsmarknaden är rätt tuff och i regel måste du betala rätt mycket för att hyra. Det kan därför vara värt att överväga andra alternativ som att köpa bostad.

Även för dig som letar efter förstahandskontrakt kan ha flera alternativ, är du exempelvis student kan du ofta ställa dig i en bostadsförmedling för just studentbostäder. Det finns med andra ord flera olika legitima alternativ att välja mellan när du ska leta bostad.

Joakim Ryttersson
Skribent Joakim Ryttersson Expert inom bostad & ekonomi [email protected]