Äldre par gör ett bra husköp

Tips & råd

Uppdaterad: 18 februari, 2021

För dig som ska köpa bostad gäller det att hålla koll på vilka misstag som många nya bostadsägare ångrar efter sitt köp. Dels handlar det om misstag som sker redan vid budgivningen och upphandlingen, exempelvis att man köper för ett större belopp än vad man faktiskt har råd med. Det finns även saker som inspektioner och ränteupplägg som många inte lägger tillräckligt mycket eftertanke vid.

Misstag som många begår vid köp av bostad

För dig som står inför en bostadsaffär gäller det att vara medveten om att mycket kan gå fel. Ta gärna hjälp av våra guider här på Boupplysningen, men även vänner och föräldrar är ett utmärkt bollplank i dessa situationer. Här finner du några av de största missarna och vad du ska tänka på:

    1. Köpa för dyrt. Det är vanligare än många tror att man luras av budgivningen och själv trissar upp priset. Många har svårt att se när man ska hoppa av en budgivning och budar då för högt. Ett dyrt hus blir inte bara en dyr engångsavgift. För majoriteten som tar bolån så blir det även en hög månadskostnad i form av ränta och amortering.
    2. Dåligt bostadsområde. Även om bostaden faller dig i smaken kan det vara möjligt att området inte var som du tänkt dig. Har du köpt en bostad som ligger i ett område som exempelvis ska genomgå radikala förtätningar eller om skogsområdena ska tas bort kan du ha gjort en dålig affär. Ur en ren trivselsynpunkt kan även ett område med utbredd kriminalitet och liknande vara bekymrande.

  1. För stort renoveringsbehov. Om du köper ett hus billigt med tanken att renovera det kan det bli mycket dyrt. För att inte ångra hela affären finns möjligheten till renoveringslån vilket kan hjälpa dig att slutföra renoveringen. Generellt ska man passa sig för renoveringsobjekt om man inte har pengarna för det. Har du en tanke om att du själv är händig nog att klara av reparationerna bör du också se över om du faktiskt har tid med renoveringen.
  2. Dåliga räntevillkor. Har du fått ett bolån med dåliga räntevillkor så går det att oftast att hitta ett bättre om du har en god ekonomi. Oftast kan du byta smidigt till en annan bank, exempelvis med hjälp av tjänsten MittBolån.
  3. Fel ränteupplägg. Generellt finns det två former av bolåneräntor, bunden och rörlig ränta. Vad du väljer är självklart personligt, men för de allra flesta har rörlig ränta varit billigast (historiskt sett). Man betalar mycket för extra säkerhet när man tecknar en fast bolåneränta.

Det finns betydligt flera saker att passa sig för vid köpet av en lägenhet eller ett hus, exempelvis att man inte är tillräckligt noga med inspektionen. För att läsa mer om olika fenomen och tydligare redogörelser och instruktioner så finns det guider för det mesta här på Boupplysningen.

Joakim Ryttersson
Skribent Joakim Ryttersson Expert inom bostad & ekonomi [email protected]