Bostadsmarknaden

Uppdaterad: 18 maj, 2022

Att köpa och sälja bostad är en av livets stora affärer. Därför är det extra viktigt att allt går rätt till på ett professionellt sätt. Men i en Sifo-undersökning framkommer det att många säljare upplevt budgivningen som oseriös.

I samband med en bostadsförsäljning kan det dyka upp oseriösa bud. I vissa fall budar spekulanter trots att de inte vet om de kan genomföra affären. 14 procent i Sifos undersökning har lagt bud utan att ha haft lånelöfte.

Många budgivare är oseriösa

När man säljer sin bostad vill man att allt ska gå rätt till och gärna få ett så högt pris som möjligt för bostaden. Något man vill undvika är oseriösa spekulanter. Men just oseriösa spekulanter verkar vara mer vanligt förekommande än man först kunna tro.
Sifo har i en undersökning ställt frågan om svenskarnas erfarenheter kring budgivning i samband med bostadsaffär. Det framkommer då att 25 procent upplevt budgivare som oseriösa. Många deltar bland annat i flera budgivningar samtidigt.
– Fram till i somras var det vanligt att spekulanter var med i flertalet parallella budgivningar. Det slutar förhoppningsvis med att spekulanten köper en av dem och då drar man sig tillbaka från de andra budgivningarna. Det kan av andra budgivare upplevas som oseriöst om en budgivare plötsligt inte är med i processen längre, säger Fredrik Kullman, vd för Bjurfors Stockholm.

Högsta budet behöver inte vinna budgivningen

En säljare vill självklart få ut mycket pengar för sin bostad. Men enligt undersökningen framkommer det att pengarna inte är allt för säljaren. 10 procent sa nämligen att de sålt till en köpare som inte haft det högsta bud.
– Det kan bero på en rad orsaker. Kanske är en budgivare mer flexibel med tillträdesdatum. I andra fall handlar det om rent personliga saker som att någon beter sig på ett sätt som gör att man misstänker att det kan bli en mer omständlig process att sälja till en viss budgivare, säger Fredrik Kullman.

Få bort oseriösa bud med tydligare regler

I Sverige är ett bud på en bostad inte bindande förrän köpekontraktet är undertecknat. Att lägga ett bud är också väldigt enkelt. Det gäller bara att man uppger ett namn och kontaktuppgifter.
För att försvåra möjligheten att lägga oseriösa bud vill Richard Engström, doktorand inom bygg och fastighet på Kungliga tekniska högskolan, KTH, se hårdare regler. Till DN säger han att det exempelvis skulle kunna handla om att alla bud måste verifieras via mejl eller inspelade samtal. Han tror det skulle innebära en trygghet för alla parter.

Joakim Ryttersson
Skribent Joakim Ryttersson Expert inom bostad & ekonomi [email protected]