trapphusutrymme med två lägenhetsdörrar och en hissÄr du inneboende ska du skriva ditt namn på dörren, och inte använda c/o-adress. Foto: Aleks Kend/Shutterstock.com

Tips & råd

Uppdaterad: 18 februari, 2021

Du ska vara folkbokförd där du huvudsakligen bor och sover. Det är grundregeln. Men trots att det kan låta enkelt finns det många situationer då det inte är självklart var man ska skriva sig. Här tar vi upp några sådana situationer.

Ska unga folkbokföra sig på studieorten?

Fråga: Sonen ska studera på annan ort. Långt hemifrån, så han kommer endast hem på lov. Ska han vara folkbokförd på sin studieort då?

Svar: Det beror på hur gammal din son är och vilken typ av studier det handlar om. Är sonen över 18 år och ska studera på universitet, högskola eller liknande, ska han vara folkbokförd där han tillbringar det mesta av sin nattvila. Det är i det här fallet studieorten.

Är han under 18 år och flyttar för att studera på gymnasiet ska han fortsätta vara folkbokförd i föräldrahemmet. Det gäller så länge han fortfarande går gymnasiet, men längst till 21-årsdagen.

Inneboende ska inte använda c/o-adress

Fråga: Jag hyr ut till inneboende och vill att personen skriver c/o-adress hos Skattemyndigheten. De säger dock att detta inte går längre och att min inneboende måste sätta upp sitt namn på dörren. Varför är det så?

Svar: C/o innebär att personen som uppges efter c/o ska ta hand om posten för den som nämns först i adressen. Den ska till exempel användas när en god man ska ta hand om huvudmannens post, eller om ett myndigt barn ska ta hand om sina äldre föräldrars post.

Har du en inneboende ska c/o inte användas, eftersom du inte ansvarar för din inneboendes post. I stället ska den inneboende sätta sitt namn på dörren.

Folkbokföring när du har en ägarlägenhet

Fråga: Kan man köpa en ägarlägenhet men inte vara skriven där om man bor på annan adress? För bostadsrätt har jag för mig att man måste fråga sin förening om att vara skriven någon annanstans, men med ägarlägenhet finns ju ingen förening.

Svar: Om du inte har tänkt bo i lägenheten bör det inte finnas något krav på att du ska vara folkbokförd där. Tvärtom är det lagkrav på att du ska vara folkbokförd där du faktiskt bor. 

Anledningen till att bostadsrättsföreningen måste ta ställning till var du folkbokför dig är att de i regel vill att bostadsrätterna används som bostäder för medlemmarna, och inte för andra syften. Med en ägarlägenhet är du mer fri att till exempel hyra ut eller överlåta lägenheten till någon annan, så därför bör du också vara mer fri med om du själv bor och folkbokför dig där eller inte.

Joakim Ryttersson
Skribent Joakim Ryttersson Expert inom bostad & ekonomi [email protected]