ung tjej i soffan i lägenhetOm ditt barn ska bo själv i en bostadsrätt som du äger kan du behöva tillstånd för andrahandsuthyrning. Foto: Stokkete/Shutterstock.com

Tips & råd

Uppdaterad: 18 februari, 2021

De allra flesta frågor vi får till Boupplysningen rör uthyrning i andra hand, både från uthyrarens och hyresgästens sida. Därför tar vi upp ett antal frågor på det temat i veckans läsarfrågor.

Uthyrningsdel kräver inget tillstånd för inneboende

Fråga: Jag har en uthyrningsdel i min lägenhet som har en egen ingång och toalett. Jag har gjort en vägg mellan den delen och resten av bostaden så vi delar inte på någon yta. Räknas det fortfarande som inneboende då?
Svar: Ja, det räknas fortfarande som inneboende. Det innebär alltså att du kan hyra ut uthyrningsdelen utan tillstånd, så länge du själv bor kvar i lägenheten. Om du däremot inte ska bo i lägenheten själv kan det räknas som andrahandsuthyrning och därmed behövas tillstånd.

Tidsbestämt kontrakt som inte sägs upp

Fråga: Jag var inneboende hos en familj med ett tidsbestämt kontrakt som gick ut 2019-12-31. Det står i kontraktet att det upphör att gälla då och att jag ska ”avflytta utan anmaning”. Vi gjorde inte något avtal om att förlänga det, men jag bodde kvar och betalade hyra utan att vi pratade om det fram till februari. Jag informerade mina hyresvärdar om min flytt i början av februari. Innebär detta att jag måste betala ytterligare 3 månader i hyra?
Svar: Om familjen inte har sagt åt dig att flytta när kontraktet gick ut, kan kontraktet ha ansetts ha övergått till ett kontrakt på obestämd tid. Då gäller uppsägningstiden för den typen av bostad som du är inneboende i.
Är du inneboende i en privatägd bostad (bostadsrätt eller villa) har du enligt lag rätt till en månads uppsägningstid. Eftersom du sa upp kontraktet i februari räknas då uppsägningstiden från och med sista februari, och då behöver du betala hyra även för mars.
Om det är en hyresrätt du är inneboende i gäller tre månaders uppsägningstid. Då behöver du betala hyra för mars, april och maj.

Icke godkänd andrahandsuthyrning kan leda till uppsägning

Fråga: Jag sitter i styrelsen för en bostadsrättsförening och vi misstänker en av styrelsen icke godkänd andrahandsuthyrning. Medlemmen bor utomlands sedan flera månader tillbaka, och en annan person står nu skriven på hennes adress. Enligt bostadsrättshavaren är det hennes partner. Har hon rätt att låta personen bo i lägenheten? Vilken åtgärd bör vi vidta?
Svar: Nej, hon har inte rätt att låta mannen bo i lägenheten utan tillstånd för andrahandsuthyrning. Det gäller oavsett om det är hennes partner eller inte. Det hon skulle kunna hävda är att det är hennes sambo, men om de inte har bott tillsammans tidigare anses de inte vara sambor.
Om ni som förening anser att hon inte har giltigt skäl för att hyra ut i andra hand, ska ni skicka en anmodan om rättelse till henne som bostadsrättshavaren. Då ska bostadsrättshavaren antingen se till att upplåtelsen till mannen upphör, eller skicka en ansökan om tillstånd till er som förening. Om bostadsrättshavaren inte agerar kan ni säga upp hennes nyttjanderätt av lägenheten.

Andrahandsuthyrning när förälder äger barnets lägenhet

Fråga: Jag äger en bostadsrätt som min dotter bor i när hon gör sina gymnasiestudier. Bostadsrättsföreningen vill att jag ansöker om lov och att jag ser min dotter som en person som hyr i andra hand. Är det okej?
Svar: Ja, det är helt okej för bostadsrättsföreningen att göra så. När en förälder äger en lägenhet där barnet ska bo är andrahandsuthyrning en vanlig lösning. Du och din dotter bestämmer dock själva om hon ska betala någon hyra till dig eller inte.

Joakim Ryttersson
Skribent Joakim Ryttersson Expert inom bostad & ekonomi [email protected]