litet kontorsmöblerat rumSå länge du själv bor i lägenheten behöver du ingen tillåtelse för att hyra ut ett rum till en inneboende. Foto: Mehmet Dilsiz/Shutterstock.com

Tips & råd

Uppdaterad: 18 februari, 2021

Den här veckans läsarfrågor handlar om att hyra ut rum till inneboende. Vi tar bland annat upp hyresvärdens friheter att gå in i ett uthyrningsrum och när man får hyra ut rum utan bostadsrättsföreningens tillåtelse.

Hyresvärden får bara gå in i uthyrningsrum vid akuta situationer

Fråga: Får hyresvärden gå in i ett uthyrningsrum med egen ingång och egen toa och litet trinettkök för att hålla koll på städningen?

Svar: Nej, hyresvärden har inte rätt att gå in i det uthyrda rummet utan hyresgästens medgivande. Som hyresvärd får man bara gå in i lägenheten vid akuta behov som inte kan vänta och som riskerar att skada bostaden. För andra ärenden, till exempel städning, måste hyresvärden ha tillåtelse.

Att ha inneboende kräver inget tillstånd

Fråga: Kan jag ha en inneboende i 1,5 månad eller räknas det som korttidsuthyrning? Frågan rör en kvinna som kommer för att praktisera på annan ort och söker ett rum under praktikperioden.

Svar: Ja, det ska gå bra att ha en inneboende under 1,5 månad. Så länge du själv bor kvar i bostaden behöver du inget tillstånd från bostadsrättsföreningen eller hyresvärden för att hyra ut ett rum till en inneboende. Därför finns inte heller någon angiven tidsram.

Folkbokföringen kan påverka om du får hyra ut ett rum

Fråga: Jag tänker hyra ut ett rum i en lägenhet där jag själv kommer bo mestadels av tiden, men jag är skriven på en annan adress. Behöver jag göra adressändring eller räcker det med att jag bor där för att kunna hyra ut ett rum utan bostadsrättsföreningens godkännande?

Svar: Eftersom du planerar att bo i lägenheten större delen av tiden bör det inte vara några problem att hyra ut ett rum utan tillstånd. Däremot kan det påverka situationen negativt om du inte är folkbokförd i lägenheten. Grundregeln är nämligen att du ska vara folkbokförd där du huvudsakligen bor, det vill säga där du regelbundet sover. Om du inte är folkbokförd i lägenheten kan bostadsrättsföreningen därför tolka det som otillåten andrahandsuthyrning.

Du bör därför antingen ändra folkbokföring eller kontakta bostadsrättsföreningen och förklara situationen, så att det inte uppstår några problem i efterhand.

Joakim Ryttersson
Skribent Joakim Ryttersson Expert inom bostad & ekonomi [email protected]