Tips & råd

Uppdaterad: 18 februari, 2021

Vi närmar oss slutet av veckan och det har blivit dags för veckans läsarfrågor. Frågorna denna vecka är fyra till antalet. Vi svarar bland annat på om man får byta lås på dörren till sin hyresrätt samt om en medlåntagare måste stå som ägare på en bostad.

Att byta lås på dörr till hyresrätt kräver tillstånd om du gör åverkan på dörren

Fråga: Får jag byta lås på dörren till min hyresrätt utan hyresvärdens tillstånd?
Svar: Du har rätt enligt lagen att byta ut låset utan hyresvärdens tillstånd, om inte annat framgår i ert avtal. Om du däremot behöver göra åverkan på dörren, exempelvis genom att borra, måste du ha din hyresvärds tillstånd.

Bostaden är inte din förrän du skrivit på kontraktet

Fråga: Jag vann en budgivning och skulle skriva kontrakt men två timmar innan kontraktsskrivningen inkommer ett nytt bud som säljaren väljer att acceptera. Är detta lagligt trots att jag redan vunnit budgivningen?
Svar: Ja, det är lagligt trots att du vunnit budgivningen. En mäklare måste alltid förmedla alla bud till säljaren. Sedan är det upp till säljaren om denne vill acceptera budet eller inte.

Du måste betala hyra under hela uppsägningstiden även om din tidigare hyresvärd hittar en ny hyresgäst

Fråga: Jag har sagt upp min lägenhet för att flytta till en annan ort. Måste jag betala hyra för hela uppsägningstiden även om min tidigare hyresvärd hittar en annan hyresgäst under min uppsägningstid?
Svar: Som hyresgäst har du rätt att bo kvar i bostaden under hela uppsägningstiden. Om du trots det väljer att flytta ut tidigare finns det inget som hindrar din hyresvärd från att hyra ut bostaden igen. Samtidigt är det inget som befriar dig från din skyldighet att betala hyra under din uppsägningstid.
Du måste med andra ord betala hyran för hela uppsägningstiden även om din tidigare hyresvärd hittar en ny hyresgäst. Ett tips är därför att se över möjligheten att bo kvar i lägenheten under hela uppsägningstiden för att därefter flytta till den nya bostaden. På så vis slipper du betala dubbla hyror.

Du kan ha en medlåntagare men stå som ensam ägare för bostaden

Fråga: Är det möjligt att köpa en bostad med en medlåntagare men själv stå som ägare för bostaden?
Svar: Ja, det är möjligt att ha en medlåntagare men själv stå som ägare till bostaden. Att vara medlåntagare till ett lån kan öka möjligheterna till bra lånevillkor men det har inget med själva ägandet av bostaden att göra.

Joakim Ryttersson
Skribent Joakim Ryttersson Expert inom bostad & ekonomi [email protected]