Tips & råd

Uppdaterad: 18 februari, 2021

En ny vecka har passerat och vi är tillbaka med era läsarfrågor. Denna vecka svarar vi på frågan om sjukdom är ett giltigt skäl för att inte flyttstäda samt om andrahandshyresgästen behöver teckna en hemförsäkring.

Muntliga avtal är lika giltiga som skriftliga

Fråga: Jag bor i en hyreslägenhet och har inte skrivit något hyresavtal. Jag och min hyresvärd har endast avtalat muntligt om en uppsägningstid på 20 dagar. Gäller den med tanke på att vi inte har skrivit något kontrakt?
Svar: Muntliga avtal är precis lika giltiga som skriftliga. Om det är den uppsägningstiden ni ska förhålla er till eller inte beror på vem av er som säger upp kontraktet.
Om du som hyresgäst vill flytta är det uppsägningstiden på 20 dagar som gäller. Säger din hyresvärd istället upp avtalet är uppsägningstiden tre månader, enligt hyreslagen. Hyreslagen gäller alltid till hyresgästens fördel.
Samma sak gäller om ni avtalat om en uppsägningstid på exempelvis sex månader. Då hade uppsägningstiden varit tre månader om du sagt upp kontraktet men sex månader om din hyresvärd gjort det. Detta för att hyreslagen alltid gäller till fördel för dig som hyresgäst.

Du ansvarar för att flyttstädningen genomförs

Fråga: Jag har inte kunnat flyttstäda på grund av att jag blivit sjuk. Är det ett giltigt skäl för att inte flyttstäda?
Svar: Att sjukdom skulle vara skäl för att inte flyttstäda är jag tveksam till. Om du och din hyresvärd avtalat om flyttstädning är det du som ansvarar för att flyttstädningen genomförs. Idag är det många som anlitar städfirmor antingen för att de inte orkar städa själva, det är för tidskrävande eller för att de inte har förmågan av någon anledning, exempelvis då de blivit sjuka.
Risken med att inte flyttstäda om ni avtalat om detta är att hyresvärden själv anlitar en städfirma och skickar fakturan till dig.

Den som hyr i andra hand bör teckna en egen hemförsäkring

Fråga: Måste min andrahandshyresgäst skaffa sig en egen hemförsäkring?
Svar: Ja, oftast behöver andrahandshyresgästen teckna en egen hemförsäkring. Förstahandshyresgästens hemförsäkring gäller i regel inte för andrahandshyresgästen.
Villkoren kan i vissa fall skilja sig mellan olika försäkringsbolag därför kan det vara bra att kontakta aktuellt försäkringsbolag och fråga vad som gäller. I andrahandskontraktet kan du ha som krav att hyresgästen måste teckna en egen hemförsäkring.

En boende i en bostadsrätt måste inte alltid äga den till 100 procent

Fråga: Måste den som bor i en bostadsrätt även vara den som äger den?
Svar: Det är olika från olika bostadsrättsföreningar. En del bostadsrättsförening kan kräva att den som ska bo i bostaden måste äga den till 100 procent. Många föreningar nöjer sig dock med att den som bor i bostaden äger minst 10 procent. Detta är något som gjort det möjligt för föräldrar att kunna köpa bostäder till sina barn.

Joakim Ryttersson
Skribent Joakim Ryttersson Expert inom bostad & ekonomi [email protected]