en hand håller i ett litet trähus, en annan hand i en påse med pengar, med natur i bakgrundenNär du gör ett tillägg till ett bolån som du tog innan amorteringskravet skärptes, kan du välja att amortera tilläggslånet under tio år i stället för att hela bolånet ska omfattas av det nya amorteringskravet. Foto: Watchara Ritjan/Shutterstock.com

Tips & råd

Uppdaterad: 18 februari, 2021

I den här veckans läsarfrågor tar vi upp två frågor av lite mer juridisk karaktär. Den ena tar upp varför tilläggslån till befintliga bolån ofta betalas tillbaka på bara tio år. Den andra handlar om svårigheterna för bostadsköpare att få insyn i budgivningen på en bostad.

Tilläggslån på tio år låter dig komma runt amorteringskravet

Fråga: Jag tänkte låna till ett uthus på tomten, men banken säger att man bara kan lägga upp det på 10 år. Varför kan man inte ta in det på 30-40? Jag har i övrigt inga nya lån med amorteringskrav, bara gamla.

Svar: Det låter som att lånet du har ansökt om är ett tilläggslån, som utökar ett befintligt bolån men går att betala tillbaka separat från bolånet.

När du utökar ett bolån som du tog innan amorteringskravet skärptes ökar din belåningsgrad. Överstiger belåningsgraden 50 procent av din bostads marknadsvärde innebär det i vanliga fall att hela det tidigare bolånet skulle omfattas av det nya amorteringskravet. För att underlätta för dig som lånetagare ger banken dig dock möjlighet att betala tillbaka tilläggslånet på tio år i stället, så att resten av ditt bolån inte påverkas och kan amorteras i den takt som du gjorde tidigare.

Att välja en längre återbetalningstid för tilläggslånet skulle alltså innebära att du behöver amortera en viss procent av hela bolånet varje år. Så det banken säger är ett erbjudande som kan göra det lättare för dig att betala tillbaka lånet.

Svårt att få insyn under pågående budgivning

Fråga: Vad har vi för möjligheter att få insyn i att vårt bud har kommit fram till säljarna under pågående budgivning?

Svar: Det är betydligt svårare att få insyn i en budgivning under tiden som den pågår än när den är avslutad. Mäklaren är skyldig att föra förteckning av de bud som kommer in, som ska överlämnas till säljaren och den slutliga köparen när budgivningen är slut. Även för andra budgivare kan det vara möjligt att få en anonymiserad version av budgivningslistan, men först efter att affären är avslutad.

Om du tycker att någonting inte verkar gå rätt till med budgivningen kan det vara en idé att kontakta Fastighetsmäklarinspektionen.

Joakim Ryttersson
Skribent Joakim Ryttersson Expert inom bostad & ekonomi [email protected]