En bild på en man som byter lysrör

Tips & råd

Uppdaterad: 18 februari, 2021

Det är Lucia idag och julen står för dörren. Veckans läsarfrågor är även tillbaka och denna torsdag besvarar vi frågorna om vem som ansvarar för byte av lysrör i en bostad som hyrs ut i andra hand och om det är tillåtet att bo i en lokal.

Det är olagligt att bo i lokaler

Fråga: I vår bostadsrättsförening har vi en lokal. Ägaren av lokalen hyr ut den i andra hand till en person som nu bor där. Är det tillåtet?
Svar: Nej, det är inte tillåtet att bo i en lokal och ägaren och andrahandshyresgästen riskerar att förlora lokalen. Lokaler och bostadsrätter skiljer sig på många sätt, bland annat genom hyressättningen. Det finns även en lägst godtagbar standard som en bostad måste uppfylla. Vill ägaren hyra ut bostaden som lokal måste den alltså uppfylla reglerna som finns för bostadsstandard.

Hyresgästen ansvarar för byte av lysrör

Fråga: Jag hyr ut min bostad i andra hand. Nu har två lysrör gått sönder i bostaden och min andrahandshyresgäst vill att jag står för kostnaden. Är det verkligen rätt?
Svar: Nej, så länge lysrören fungerade när hyresgästen flyttade in i bostaden ska inte du som hyresvärd stå för kostnaden. Var det däremot så att lysrören var trasiga i samband med inflytt är det du som värd som ska byta dem.

En sambo kan ta över hyreskontrakt vid dödsfall

Fråga: Jag och min sambo flyttade in i en hyresrätt tillsammans för 15 år sedan och hon var ensam kontraktsinnehavare. Nu har hon avlidit. Vad händer då med bostaden har jag rätt att ta över den?
Svar: Ja, du har rätt att ta över bostaden. Eftersom ni skaffade hyresrätten för gemensamt bruk utgör den samboegendom När samboförhållandet upphör ska all samboegendom bodelas. I bodelningen har du möjlighet att ta över kontraktet.

Joakim Ryttersson
Skribent Joakim Ryttersson Expert inom bostad & ekonomi [email protected]