hand lägger mynt i glasburk bredvid miniatyrhus och mynthögarAmortering, ränta och kontantinsats. Det finns många kostnader att tänka på när det gäller bolån. Foto: zenstock/Shutterstock.com

Tips & råd

Uppdaterad: 18 februari, 2021

Årets sista läsarfrågor handlar alla om bolån. När får man omvärdera och förhandla ner räntan och amortering på sitt bolån? Och kan ett lån till kontantinsatsen påverka lånelöftet från banken? Med den informationen önskar vi på Boupplysningen våra läsare en god jul och ett gott nytt år!

Alla värderingar kan inte användas för att sänka amortering

Fråga: Jag pratade med banken SBAB, och enligt dem så kan man omvärdera var sjätte månad. Är inte regeln vart femte år?

Svar: Jag gissar att SBAB syftar på sitt erbjudande om gratis värdering av bostad. Det ger dock bara en indikation på vad bostaden är värd. Du kan inte använda den värderingen för att sänka din amortering, utan där gäller regeln om 5 år.

Bunden ränta kan inte omförhandlas utan ränteskillnadsersättning

Fråga: Jag ska omvärdera min lägenhet där jag renoverat mitt badrum. Jag har bunden ränta på 3 år. Kan jag ändå förhandla räntan med banken om värdet på lägenheten ökat avsevärt?

Svar: Nej, du kan inte omförhandla en bunden ränta under bindningstiden, eftersom ditt avtal med banken gäller under hela bindningstiden. Vill du inte vänta till bindningstiden är slut behöver du lösa lånet i förtid och betala ränteskillnadsersättning. Ibland kan det vara mer fördelaktigt än att vänta, beroende på omständigheterna. Räkna på vad det skulle kosta för dig och om det blir billigare än att vänta ut bindningstiden.

Kan lånelöftet dras tillbaka om jag lånar till kontantinsatsen?

Fråga: Jag och min sambo har fått lånelöfte och tänkte nu ansöka om privatlån till kontantinsatsen. Går de bra eller kommer banken att ändra lånelöftet sedan?

Svar: Det måste ni kolla med banken. Det är möjligt för banken att neka er bolån om ni vill betala hela kontantinsatsen med ett privatlån, oavsett om ni vill låna den hos dem eller hos en annan bank. Olika banker kan dock göra olika bedömningar här, och bedömningen är alltid individuell baserat på just er ekonomi. Därför behöver ni fråga er bolånebank hur de ser på den saken i ert fall.

Joakim Ryttersson
Skribent Joakim Ryttersson Expert inom bostad & ekonomi [email protected]