Bostadsmarknaden

Uppdaterad: 18 februari, 2021

Byggbolagen har svårt att sälja nyproduktioner och tvingas göra om tilltänkta bostadsrätter till hyresrätter. Just nu omvandlas över 1 000 lägenheter i Stockholm, Malmö och Uppsala.

Under hela året har det rapporterats om svårsålda nyproduktioner där byggbolagen tvingats komma på nya idéer för att få bostäderna sålda. Det har varit alltifrån sänkta priser till att få åka gratis kollektivtrafik i två år. När inte ens sådana erbjudanden lockar får byggbolagen ta till än mer drastiska metoder. Tilltänkta bostadsrätter omvandlas till hyresrätter.
Totalt ska över 1 000 lägenheter i Stockholm, Malmö och Uppsala omvandlas.

Hyresgästföreningen uppskattar att det blir fler hyresrätter

Hyresgästföreningen i Malmö är väldigt positiva till att man omvandlar tidigare tilltänkta bostadsrätter till hyresrätter. Anneli Philipson som är chef för utveckling och opinion hos Hyresgästföreningen kan tänka sig att marknaden är mättad när det kommer till dyra bostadsrätter.
Hon menar på att de bostäder som byggts varit anpassade för en specifik målgrupp som både haft förmågan och intresset att betala allt mer för sin bostad.
– Det var likadant med Turning Torso, då skulle allt det vara bostadsrätter, men sedan gick marknaden ner och man fick kalla fötter och då blev det hyresrätter, säger Anneli Philipson, till Dagens Arena.

Osäkert vad hyrorna kommer landa på

Att bostadsrätter omvandlas är det troligtvis många som uppskattar. Ett problem med nya hyresrätter har dock varit den höga hyran. För många hyresrätter är hyran så pass hög att den som har råd att bo där är samma personer som kan köpa sig sin bostad.
Vad hyrorna kommer landa på i de bostäder som omvandlas i Malmö är ännu oklart. Bostädernas standard kommer i slutändan fälla avgörandet.
I dagsläget kostar en nyrenoverad 3:a mellan 8 000 – 11 000 kronor i Malmö.

300 lägenheter görs om i Barkarby

Väster om Stockholm i Barkarby har man på senare år byggt upp en mindre stadsdel, Barkarbystaden. Under en lång tid har byggbolagen Brabo och Småa haft svårt att sälja sina bostäder och därför har man beslutat sig för att omvandla 150 stycken vardera till hyresrätter.
Ett stenkast från Barkarby, i Järfälla Centrum, har Stena Fastigheter haft samma bekymmer och där omvandlas nu 75 bostäder. Stena Fastigheter har även bostäder i Uppsala som blir hyresrätter på grund av en mättad marknad. Totalt rör det sig om 81 bostäder i Uppsala.

Joakim Ryttersson
Skribent Joakim Ryttersson Expert inom bostad & ekonomi [email protected]