Bostadsmarknaden 2022

Bostadsmarknaden

Uppdaterad: 23 maj, 2024

Enligt bostadsportalen Boneo, som undersöker bostadsmarknaden via Mäklarkollen och Köparkollen, är köpviljan lika hög som den var för ett år sedan.

Två tredjedelar av spekulanterna tror att bostadspriserna kommer att gå ner i vinter.
– Både mäklare och köpare tror på fortsatt lägre priser, men vi ser samtidigt samma höga nivå av köpbenägenhet hos våra besökare som vi gjorde för ett år sedan. Det tar lite längre tid för säljare och köpare att hitta varandra och avslut görs till lägre priser, men andelen personer som ska köpa ny bostad är mer eller mindre oförändrad jämfört med oktober 2021, vilket innebär att många affärer fortfarande kommer göras, säger Fredrik Engdahl, VD på Boneo.

Osäker bostadsmarknad, men stark köpvilja

Bostadsmarknaden upplevs som osäker men köpviljan hos spekulanterna är fortfarande stark. Av samtliga besökare på bostadsportalen Boneo är det 56% som anger att de tänker köpa bostad inom 6 månader. Det är samma procent som för ett år sedan. Det finns en förväntan om låga bostadspriser, 69% av Boneos köpargrupp tror på lägre priser. Bland 4000 anslutna mäklare från olika mäklarfirmor tror 67% på lägre bostadspriser.

Annonsering av kommande försäljningar har ökat, och på Boneo är nära hälften av alla bostäder som nu publiceras en kommande försäljning – en så kallad ”på – G annons”.
– Vi ser rekordsiffror i bostäder som läggs ut som På G, vilket indikerar att säljare drar sig för att lägga ut sina bostäder som Till salu med offentligt pris. Många säljare vill gärna undvika att hamna i en situation där en bostad ligger ute som Till salu under en längre tid med ett publikt pris som man sedan riskerar att behöva sänka, säger Fredrik Engdahl.

Köparkollen och Mäklarkollen är månadsvisa undersökningar där alla Bones besökare, köpare och mäklare, blir ombedda att svara på frågor som rör priser på bostadsmarknaden och när den som är köpare planerar att köpa bostad.

Joakim Ryttersson
Skribent Joakim Ryttersson Expert inom bostad & ekonomi [email protected]