hand sätter ner hus i miniatyr på kommande tomtIntresset för att köpa tomt har ökat markant i Sverige. Hemnet har inte sett så höga försäljningsnivåer sedan 2014. Foto: gan chaonan/Shutterstock.com

Bostadsmarknaden

Uppdaterad: 16 mars, 2023

Rapporterna om det höga trycket på bostadsmarknaden har duggat tätt. Nu vittnar både Hemnet och Länsförsäkringar om att även intresset för tomtköp har ökat markant under det tredje kvartalet 2020. Det skriver SvD Näringsliv.

Det har nog knappast undgått någon att bostadsmarknaden i Sverige är hetare än någonsin. Intresset för både bostadsrätter, villor och fritidshus har ökat markant under sommarmånaderna, och fortsatt nu en bit in på hösten. Enligt Hemnet kan man nu se att intresset för att köpa tomt följer samma spår.

Under det tredje kvartalet 2020 såldes 1 233 tomter, vilket är en ökning med 64 procent om man jämför med motsvarande period 2019. Man har inte sett lika höga siffror sedan 2014.

Hög efterfrågan men lägre utbud

Hemnets analytiker Erik Holmberg menar att intresset för att köpa tomt och själv bygga hus hänger ihop med det allt högre trycket på villamarknaden. På både tomt- och villamarknaden råder hög efterfrågan, men lågt utbud. Enligt Holmberg kan det nog vara många som varit intresserade av ett villaköp, men sedan bytt fokus och bestämt sig för att köpa tomt i stället.

Ytterligare en förklaring är att många köpare tror på stigande priser och därför vill göra affär så snart som möjligt.

– Så här långt under hösten har priserna varit stabila med endast mindre ökningar jämfört med förra året. Men om viljan att köpa fortsätter vara högt och utbudet förblir lågt kan priserna absolut ta fart, säger Erik Holmberg till SvD.

Flest sålda tomter i Vemdalen, Kungälv och på Värmdö

Det är inte bara Hemnet som noterat ett ökat intresse för tomter. Enligt Länsförsäkringar Fastighetsförmedling är efterfrågan på tomter stor just nu, precis som efterfrågan på både villor och fritidshus. Ett intresse som fått en rejäl skjuts av pandemins följder.

Mellan juli och september såldes 78 procent fler tomter jämfört med motsvarande period 2019, och några platser i landet sticker ut som särskilt populära. Under dessa tre månader sålde Länsförsäkringar Fastighetsförmedling flest tomter i Vemdalen, Kungälv och på Värmdö.

Joakim Ryttersson
Skribent Joakim Ryttersson Expert inom bostad & ekonomi [email protected]