flygbild över bostadsområdeEnligt Skanskas Bopanelen 2030 är ett tryggt område den viktigaste faktorn när det gäller våra framtida bostäder. Foto: Arina P Habich/Shutterstock.com

Bostadsmarknaden

Uppdaterad: 18 februari, 2021

Enligt Bopanelen 2030, en rapport från Skanska genomförd av Kantar Sifo, kommer vi i framtiden lägga allt större vikt vid hur tryggt området är när vi väljer bostad. 68 procent tycker att det är det absolut viktigaste, men med på topplistan finns även bra kommunikation, snabb uppkoppling till nätet och tillgång till parkering. Efterfrågan på miljöcertifierade hem är störst bland yngre.

På uppdrag av Skanska genomförde Kantar Sifo i februari och mars 2020 en undersökning gällande trender och utmaningar om våra framtida bostäder. Totalt 2 306 personer i åldrarna 18–65 har deltagit i den riksrepresentativa undersökningen, där de till exempel har fått tycka till om vad de tror kommer vara viktigast vid framtida bostadsval. Undersökningen är grunden för Skanskas Bopanelen 2030 – en rapport om framtidens hem.

Högst upp på listan kommer varken närhet till naturen eller öppen planlösning, nej enligt undersökningen kommer vi i framtiden att lägga allt större fokus på att välja bostad efter hur tryggt området är. 68 procent menar att den är det absolut viktigaste faktorn.

Viktigt att utgå från lokala förutsättningar

Roba Ghadban, chef för social hållbarhet på Skanska Sverige, menar att det är av allra största vikt att deras bostadsområden inger en känsla av trygghet och trivsel. Målet är ju att människorna som bor där ska må bra och vilja bo kvar under en längre tid.

– Vi jobbar mycket med att skapa goda förutsättningar för trygghet och gemenskap i planeringen av bostadsområdet. En upplyst fotbollsplan, en löpslinga eller en odlingsplats i anslutning till ett bostadsområde kan bidra till trygghet och trivsel när fler möts och vistas ute. Det finns ingen standardlösning, utan det är viktigt att utgå ifrån de lokala förutsättningarna i varje projekt och område, säger hon i ett pressmeddelande.

Enligt Roba Ghadban kan kommunerna i Sverige bli ännu bättre på att lyfta och prioritera trygghetsfaktorn.

Topp fem-listan när svenskarna tycker till

Med på topplistan över de viktigaste bostadsfaktorerna finns även

  • Bra kommunikationer
  • Snabbt internet
  • Tillgång till en egen parkeringsplats
  • Solceller

Skiljer sig mellan åldersgrupperna

Undersökningen visar även att det skiljer sig mellan åldersgrupperna när det gäller framtida bostadsprioriteringar. Till exempel värderar fler i åldrarna 50 till 65 år en bostad med hög säkerhet, medan intresset för miljöcertifierade bostäder är störst bland 18–29-åringarna.

Joakim Ryttersson
Skribent Joakim Ryttersson Expert inom bostad & ekonomi [email protected]