Bolån

Uppdaterad: 18 februari, 2021

Alma Bolån vill ge sig in i bolånekriget. Man har lämnat in en ansökan till Finansinspektionen om att få tillstånd att lämna bostadskrediter. Blir man beviljad tillståndet hoppas man ge ut bolån till hösten.

Bolaget som grundades i september förra året har planer på att erbjuda bolån någon gång under senare delen av 2018.

Alma Bolån kan bli ny aktör på bolånemarknaden

Bolånen i Sverige pressas allt mer. Mycket tack vara Enkla som var först ut med att lansera sitt bolån med en ränta på 0,95 procent, bundet på tre år. Därefter har bland annat Danske Bank och Nordea följt efter och sänkt sina bolåneräntor. Nu kommer nästa utmanare. Alma Bank har lämnat in en ansökan om tillstånd att lämna bostadskrediter.
Dan-Alp Lindberg, en av Alma Bolåns, säger till Breakit att man kommer ligga nära Enkla rent räntemässigt samt att man kommer tillämpa riskbaserad räntesättning.
Anledningen till att man vill ge ut bolån är att man anser att det idag är en tidskrävande, frustrerande och dyr process för konsumenterna. Man anser inte heller att den bristande konkurrensen gynnar konsumenternas ränta på lånen samt kundupplevelsen.

Alma Bolån vill dra igång verksamheten i höst

Alma Bolån vill inte berätta allt för mycket om sin lösning innan man fått ansökan godkänd av Finansinspektionen. Däremot berättar man att man har en liten annan tvist än andra aktörer på marknaden. Om allt går enligt planen och man får sitt tillstånd beviljat hoppas man kunna dra igång verksamheten till hösten.
Alma Bolån har börjat förbereda sig genom att ta in kapital från externa investerare. Sedan tidigare har bolaget varit självfinansierade men man anser sig vara mogna för externt kapital nu.
En av medgrundarna är Per-Olov Carlsson med över 30 års erfarenhet av banksektorn. Bland annat från SEB, Nordea och Swedbank. Övriga medgrundare är Dan-Alp Lindberg, Rickard Riblom och Peter Laurelli.

Joakim Ryttersson
Skribent Joakim Ryttersson Expert inom bostad & ekonomi [email protected]