Almanacka, miniräknare, nyckelknippa och spargris på ett bord.Finansinspektionen beslutade att tillfälligt pausa amorteringskravet under perioden 14 april 2020 till 31 augusti 2021. Anledningen var för att hjälpa hushållen att frigöra kapital till ökat sparande eller för att använda ekonomin fullt ut. Men nu återinförs amorteringskravet från och med 1 september 2021. Foto: Burdun Iliya/Shutterstock.com

Bolån

Uppdaterad: 16 mars, 2023

För att underlätta för hushållen under pandemin valde man att pausa amorteringskravet under en period. Nu har Finansinspektionen beslutat att återinföra amorteringskravet från och med den 1 september, skriver SvD Näringsliv.

I samband med coronapandemins utbrott beslutade Finansinspektionen att tillfälligt pausa amorteringskravet från den 14 april 2020 till och med 31 augusti 2021. Anledningen var stora osäkerheter i ekonomin och Finansinspektionen ansåg att hushållen bör kunna använda sin ekonomi så mycket som möjligt. De som tidigare amorterat kunde ansöka om att pausa sina amorteringar hos sina långivare.

Den svenska ekonomin har återhämtat sig bättre än väntat och har stabiliserats. Även hushållens ekonomier är starkare vilket minskar behovet att fortsätta pausa amorteringskravet. Sista dagen för undantaget är 31 augusti och den 1 september återinförs amorteringskravet.

Vad innebär amorteringskraven?

Det första amorteringskravet som infördes 2016 innebär att alla bolån som är tagna efter 2016 och har en högre belåningsgrad än 50 procent ska amorteras. De hushåll som har en belåningsgrad som ligger mellan 50 och 70 procent ska amortera minst 1 procent och de hushåll som har en belåningsgrad över 70 procent ska amortera minst 2 procent.

I mars 2018 skärptes amorteringskravet. Det skärpta amorteringskravet innebär att de som lånar mer än 4,5 gånger hushållets totala årsinkomst måste amortera ytterligare 1 procent utöver det första amorteringskravet. Det innebär att låntagare kan behöva amortera upp till 3 procent per år på sitt lån. 

Så kan du påverka amorteringstakten

Utvecklingen på bostadsmarknaden har varit väldigt stark de senaste 12 månaderna. Till skillnad från andra kriser orsakade pandemin en riktig bostadsboom. Det genomsnittliga priset för villor har stigit med 18 procent sett till hela riket och för bostadsrätter har priserna stigit med 11 procent. 

Din bostad har troligtvis ökat i värde och är förhoppningsvis mer värd nu än när du köpte den och du tog lånet. Eftersom bostadens värde påverkar amorteringstakten kan det finnas möjlighet att värdera om bostaden och omförhandla bolånet och på så vis sänka amorteringen.

Men det krävs att det har gått fem år sedan du köpte bostaden eller att du har gjort en omfattande renovering. Finansinspektionen tillåter annars bara en omvärdering av bostaden vart femte år.

Joakim Ryttersson
Skribent Joakim Ryttersson Expert inom bostad & ekonomi [email protected]