hand stoppar mynt i miniatyrhusDen sista augusti 2021 slutar det tillfälliga undantaget från amorteringskravet att gälla, eftersom prognoserna för Sveriges ekonomi ser allt ljusare ut. Foto: Monster Ztudio/Shutterstock.com

Bolån

Uppdaterad: 16 mars, 2023

Enligt Finansinspektionens senaste bolånerapport ser prognoserna för svensk ekonomi allt ljusare ut, och man har därför beslutat att återinföra amorteringskravet. Det tillfälliga undantaget slutar gälla den 31 augusti 2021, rapporterar SvD Näringsliv.

På grund av pandemins ekonomiska effekter införde Finansinspektionen (FI) ett tillfälligt undantag från amorteringskravet i april förra året, vilket ungefär 230 000 hushåll hittills har tagit del av. Men FI:s senaste bolånerapport visar på en allt ljusare framtid för svensk ekonomi, och man har därför beslutat att återinföra amorteringskravet. Undantaget slutar att gälla den 31 augusti.

– Nu ser vi att bilden av den ekonomiska återhämtningen har ljusnat. Osäkerheten var stor under 2020. Trots detta har både bostadspriser och hushållens skulder fortsatt att öka allt snabbare, skriver FI:s generaldirektör Erik Thedéen i ett pressmeddelande.

De allra flesta har fortsatt betala av sina bolån

Finansinspektionen har gjort stickprov bland nya låntagare, där man sett att 9 procent har ansökt och sedan beviljats tillfälligt undantag från amorteringskravet. För dessa låntagare har undantaget inneburit i snitt 4 500 kronor mer per månad.

Enligt myndigheten har dock de allra flesta fortsatt att betala av sina bolån, vilket de menar tyder på en god förståelse bland hushållen och att vanan att amortera sitter i ryggmärgen.

Fler nya låntagare med hög belåningsgrad eller skuldkvot

Bolånerapporten visar även att nya låntagare tenderar att ta större bolån än vad som faktiskt matchar inkomsten och värdet på bostaden. Det är således fler nya bolånetagare som har en hög belåningsgrad, eller en högre skuldkvot.

Många kan klara en tillfällig nedgång i ekonomin

FI har dock noterat att nya bolånetagare överlag har marginaler för att kunna betala av sina lån även vid tillfälliga nedgångar i ekonomin, men att många däremot är känsliga för ränteuppgångar eftersom lånen är så stora.

Joakim Ryttersson
Skribent Joakim Ryttersson Expert inom bostad & ekonomi [email protected]