Bostadsmarknaden

Uppdaterad: 18 februari, 2021

I takt med att bostadspriserna sjunker och människor inte får det pris de begär för sin bostad har allt fler börjat hyra ut i andra hand. Uthyrningen har varit allra störst i landets tre största städer. Bara i Malmö har andrahandsuthyrningen ökat med tio procent på ett år.

Andrahandsmarknaden ökar i landets tre största städer

Höstens boprisfall har fått fler att tänka i andra banor. Flera har inte kunna sälja till önskat pris och väljer då att hyra ut bostaden i andra hand. Tidningen Hem och Hyra har tagit fram siffror på hur andrahandsmarknaden utvecklats i landets tre största städer. Under 2017 fanns det i Stockholm 4 524 andrahandsannonser på Blocket under perioden september till december. Det är en ökning med sex procent jämfört med samma period 2016.
I landets andra största stad, Göteborg, har det skett en marginell förändring. Ökningen motsvarar bara en procent. I Malmö var ökningen desto större då antalet andrahandsannonser i staden ökat med tio procent. Från 891 lägenhetsannonser 2016 till 978 stycken 2017.
Att fler söker sig till andrahandsmarknaden i Malmö har till stor del att göra med stadens bostadsbrist. Glappet mellan tillgång och behov ökar år för år. För att tillgodose behovet skulle det behöva byggas 2 362 nya bostäder varje år i Malmö. Snittet på byggda bostäder mellan 2010 och 2015 låg på 1 121 stycken.

Boprisfallet kan ha påverkat marknaden

På Mäklarsamfundet tror man att den tröga marknaden kan ha haft viss effekt på andelen uthyrningar.
– I en lite avvaktande marknad kan det finnas konsumenter som kan tänka sig att kliva över till ett hyrt boende, säger Joakim Lusensky, analys- och kommunikationschef vid Mäklarsamfundet, till Hem och Hyra.
Det är dock en begränsad andel av de som äger en bostadsrätt som vill hyra ut den i andra hand. För att en andrahandsuthyrning ska vara aktuell krävs det att lägenhetsinnehavaren har ett annat boende att flytta till och det vanligaste är att nytt boende finansieras med pengar från en bostadsförsäljning.

Antal lägenhetsannonser på Blocket.
Stockholm – 4 297, hösten 2016. 4 542, hösten 2017. En ökning med sex procent.
Göteborg – 1 337, hösten 2016. 1 355, hösten 2017. En ökning med drygt en procent.
Malmö  891, hösten 2016. 978, hösten 2017. En ökning med tio procent.

Joakim Ryttersson
Skribent Joakim Ryttersson Expert inom bostad & ekonomi [email protected]