Gult lägenhetshus i sten i StockholmFörsäljningssiffrorna för små lägenheter i Stockholm har minskat markant de senaste åren. Foto: Artesia Wells/Shutterstock.com

Bostadsmarknaden

Uppdaterad: 16 mars, 2023

Ettorna i Stockholms innerstad blir allt mer svårsålda. Många mindre lägenheter har knappt några spekulanter och en del får inte några bud överhuvudtaget. Bara det senaste året har försäljningsstatistiken minskat med 45 procent, rapporterar SvD.

Antalet sålda bostäder i Stockholms innerstad minskar och det är framförallt bland ettorna det största raset har skett, skriver SvD. I många fall får ettorna inte några bud överhuvudtaget.
Den senaste månaden har bara 124 ettor sålts innanför Stockholms tullar, det är cirka 27 procent färre än vad som såldes motsvarande månad mellan 2014 och 2017. Jämför man 2018 års siffror med 2017 års siffror är skillnaden hela 45 procent. Siffrorna är dock något missvisande då det skärpta amorteringskravet, som infördes 1 mars förra året, fick många att köpa bostad tidigt på året.

Amorteringskravet har påverkat försäljningsstatistiken

Enligt Erik Holmberg som är analytiker på Hemnet har det skärpta amorteringskravet påverkat försäljningssiffrorna. Framförallt påverkas dyrare objekt men även ettor eftersom att det oftast bara bor en inkomsttagare där.
Bankerna har dessutom infört striktare kreditregler vilket även det har bidragit till de nedåtgående siffrorna.

Attraktiva lägenheter säljer fortfarande bra

Även om det är många mindre lägenheter som är svårsålda går det fortfarande bra att sälja attraktiva lägenheter. Runt Vasaparken säljer lägenheterna fortfarande bra och visningarna är alltid välbesökta, även när priserna sjönk som mest för ett drygt år sedan.
Priserna på ettor kan däremot skilja kraftigt. Runt Vasaparken kan de små lägenheterna gå för en bra bit över 3 miljoner kronor medan prisbilden är en helt annan bara några kvarter bort. Där kan en etta vara uppemot 700 000 kronor billigare.

De låga försäljningssiffrorna är ett Stockholmsfenomen

SvD har pratat med mäklaren Joakim Andersson som menar att prisbilden vi sett i februari är ett Stockholmsfenomen. Sett till riket i stort har försäljningsstatistiken visserligen minskat men det är bara några färre sålda objekt än normalt.

Joakim Ryttersson
Skribent Joakim Ryttersson Expert inom bostad & ekonomi [email protected]