Utsikt över StockholmFör att ha råd att köpa en bostad i Stockholms innerstad behövs två höginkomsttagare i hushållet.

Bostadsmarknaden

Uppdaterad: 18 februari, 2021

Arbetarfamiljer inte har råd att köpa sig en bostad i någon av Sveriges storstadsregioner och barnfamiljer med två inkomster om 33 000 kr hänvisas till Stockholms billigaste bostadsområden. Det visar en ny rapport från LO.

Det var under måndagen som Dagens Arena rapporterade om resultaten från LO:s nya rapport där de har granskat olika sorters hushålls möjligheter att köpa eller hyra en bostad i någon av landets storstadsregioner. Även möjligheten att köpa eller hyra en bostad runt om i övriga landet har granskats.

Det krävs två höginkomsttagare

För att ha råd att köpa en bostad precis var man vill behöver hushållet bestå av två höginkomsttagare. Här räknar man in Stockholms innerstad och de dyraste kommunerna runt om i landet.
En ”LO-familj” med två barn och med genomsnittliga mått sett till inkomsten hänvisas i de flesta kommuner till att hyra sin bostad. Samtidigt beror hyresmöjligheterna på hyresvärdarnas villkor.
Ibland kräver hyresvärdarna att den boendesökande har en fast anställning och andra ställer inkomstkrav. Vissa hyresvärdar har krav på en inkomst tre gånger så stor som hyran.

Svårigheterna hänger ihop med höga bostadspriser

Den tuffa bostadsmarknaden kan likställas med de höga bostadspriserna som främst existerar i storstadsregionerna. Här ställs hårda krav på att man ska ha en fast anställning, spara ihop till en hög kontantinsats och förhålla sig till bankernas bolånetak som ligger på 85 procent.
I storstadsregionerna ligger köerna för en hyresrätt på mellan 3 till 10 år och de höga hyrorna för nyproduktion ställer inkomstkrav ouppnåeliga för vanliga hushåll.
Kostnaderna för att bygga nytt har genomgått en kraftig ökning de senaste 20 åren, för bostadsrätter är idag byggnadskostnaderna tre gånger större än under år 2000.

Bostadspolitiken behöver utgå från människors behov

Vänsterpartiets bostadspolitiska talesperson Momodou Malcolm Jallow menar att när bostadsmarknaden är marknadsstyrd leder det till högre priser. Bostadsbolag och banker vill göra vinst och anser det inte vara lönsamt att bygga efter behov.
För att minska bostadspriserna vill Vänsterpartiet införa investeringsstöd som ska hjälpa bostadsbolag att bygga billigare bostäder. De vill också göra det möjligt för mindre byggbolag att ta sig an uppdrag genom statliga topplån.

Joakim Ryttersson
Skribent Joakim Ryttersson Expert inom bostad & ekonomi [email protected]