Bolån

Uppdaterad: 18 februari, 2021

Avanza har visat otroliga resultat under årets första kvartal. Räntorna är starka konkurrenter till storbankernas, men inte nybörjarnas. Avanza tycks motvillig att kommentera sitt läge på banan.

De traditionella bolånegivarna får allt större konkurrens för varje dag som går. Nya utmanare som EnklaBofink och Collector har redan klivit in i ringen. Fler lär de också bli. Det senaste tillskottet är Avanza med erbjudandet Bolån+.

Avanza är populära redan första kvartalet

Bolån+ är ett samarbete mellan Avanza och Stabelo. Målet med lånet är att ta bort förhandlingar och erbjuda alla samma ränta, oavsett bakgrund och övriga bankkontakter.
Siffrorna som presenterades efter första kvartalet är starka. I slutet av mars hade 630 miljoner kronor lånats ut till Avanzas kunder, och två veckor senare hade ytterligare 240 miljoner kronor belånats.
På kuppen har de fått drygt 42 000 nya kunder.

Räntorna slår storbankernas

I nuläget ligger räntan för Bolån+ på 1,29% när kunden belånar sig till en rörlig ränta under en tremånadersperiod. Vad rörlig ränta innebär är att räntan är beroende av omgivningens övriga finansiella situation. Den tenderar att beräknas i tremånaderssektioner.
Oavsett hur länge räntan binds har Bolån+ väsentligt lägre räntor än sina konkurrenter. I snitt ligger deras ränta 0,2 procentenheter lägre än storbankerna, oavsett vilken tidsram som lånets sker under. Som högst erbjuder de kunderna belåning av 60% av bostaden.
I nuläget har Avanza enbart möjlighet att belåna hus som redan ägs; antingen genom att existerande bolån skrivs över eller att den egna bostaden belånas. I framtiden hoppas de dock även på att erbjuda bolån till den som söker en ny bostad.

Inte pratglada angående konkurrenter

Avanzas räntor är, trots att de är låga, inte de lägsta. Bankens vd, Rikard Josefson, intervjuades i Dagens Industri om de konkurrerande nykomlingarna. Intervjun genomfördes för knappt två veckor sedan, och då var Josefson inte imponerad.
Han tillfrågades om sin åsikt gällande Enklas bolånerbjudande på 0,95 procent, och hur han kände att Avanza konkurrerade.
– Mig veterligen har inte Enkla gett ut något bolån så jag vill inte kommentera det. Det får vi svara på och ta ställning till när det finns ett reellt alternativ att kommentera, säger han.

Joakim Ryttersson
Skribent Joakim Ryttersson Expert inom bostad & ekonomi [email protected]