Sala SilvergruvaSala är mest känt för Sala Silvergruva. Men nu kan staden även skryta med att de har en av Sveriges bästa hyresvärdar. Foto: Werner Lerooy/Shutterstock.com

Bostadsmarknaden

Personlig kontakt, snabb hjälp och hans ovanliga inställning till hyror har gjort Jan Köbin i Sala väldigt populär. Kan det vara så att han är Sveriges bästa hyresvärd, undrar Hem & Hyra.

I februari utsåg Hem & Hyra Sveriges värsta hyresvärdar. De allra värsta tvingade sina gäster att leva i ovisshet när det gällde tillgången på värme och el när det var som kallast. Men det finns även hyresvärdar som är riktigt bra. 

Bästa hyresvärden baseras på hyresgästernas åsikter

Underlag för att utse den bästa hyresvärden hämtas från Dinvärd.se som är Hyresgästföreningens stora undersökning. Där kan hyresgäster enkelt hitta information om hur bra en hyresvärd är jämfört med andra hyresvärdar. 

På första plats hittar vi Jan Kobin från Sala, som har fått betyg 93 av 100. Även om underlaget är magert då det bara finns fem svar som handlar om honom verkar det stämma. För att bekräfta betyget valde Hem & Hyra att ringa några samtal till slumpvis utvalda hyresgäster som kunde bekräfta betyget.

Janne ger folk en chans

Den samlade bilden är att Janne är hyresvärden som fixar allt, är jättetrevlig, har låga hyror och ger folk en chans. Jan Köbin själv är den som blev mest förvånad över topplaceringen och säger i en kommentar att han tycker det är fantastiskt trevligt. 

Jan Köbin gav sig in på hyresmarknaden efter att han sålt sin gård och sina kapplöpningshästar. Till Hem & Hyra säger han att han alltid har tyckt om att äga saker och så gillar han att ”hålla på”. För Jan Köbin är det inget måste att gå upp och skotta snö eller fixa en läcka eller en fönsterbräda eller att prata med sina hyresgäster och planera renoveringar. För Jan Köbin är det ett avkopplande pensionärsliv han lever. 

Ligger något under hyresgästföreningens allmänna hyreshöjningar

Men när det gäller hyressättningen är han inte intresserad av att förhandla med Hyresgästföreningen. Jan Köbin fixar hyressättningen själv och har valt att lägga sig lite under den allmänna höjningen. Men för de flesta blir det ingen hyreshöjning alls i år på grund av coronapandemin.

Jan Köbins lägenheter är populära och många vill bo där. Han skulle kunna välja de som har bäst ekonomi men väljer att inte rata någon på grund av osäker inkomst eller skulder. Många kommer igen om de bara får en chans.

Joakim Ryttersson
Skribent Joakim Ryttersson Expert inom bostad & ekonomi [email protected]