Ungt par har ett dyrt bolån

Bolån

Uppdaterad: 18 februari, 2021

Sedan 2002 har Finansinspektionen fört register över bolånemarginaler, hur mycket bankerna tjänar på bolån. Sedan starten av registret har marginalerna höjts väldigt mycket. Det innebär att bankerna tjänar allt mer på ditt bolån. Det kan även betyda att det finns utrymme för dig som låntagare att försöka pruta räntan på ditt bolån och få bättre villkor.

Vinstmarginalen på bolån ökar allt mer

Under de senaste åren har vinstmarginalen hos de större bankerna ökat allt mer, under 15 år har vinstmarginalen nästan fördubblats. Detta kan bero på att svenskarna lånar allt mer pengar till sina bostäder, vilket gör att bankerna tar ut högre räntor för risken som tas.
Detta är mycket problematiskt eftersom att allt fler svenskar har mycket stora bolån. Att då ha så hög ränta som idag ger stora kostnader för svenska hushåll.

Du kan förhandla ner din ränta

Det du som privatperson kan göra är att dels jämföra bolån innan du tar det, för att undvika att låna till en onödigt hög ränta. Du kan även pruta hos den bank du för närvarande har ditt bolån hos, för att sänka räntan. När du ska pruta räntan är det mycket fördelaktigt att ha en god överblick över sin ekonomi, det du bör ta reda på innan förhandlingarna är:

  1. Bostadens nuvarande värde. Om bostadens värde ökat kan ditt befintliga bolån täcka en mindre del av bostadens värde än vad det från början var tecknat till. Det innebär att du kan få en bättre ränta än du för närvarande har.
  2. Ändringar i din ekonomiska situation. Om du har fått en högre lön eller har ökat andelen av dina inkomster som går till besparingar kan även det göra att banken kan sänka din ränta. Detta eftersom de då tar en mindre risk i sin utlåning än förut.
  3. Övriga lån och krediter. Om du tidigare haft övriga lån och krediter som gjort att banken tagit en högre ränta kan det vara värt att förhandla om ränta när du inte längre har dessa, eftersom de påverkar din kreditvärdighet negativt.

Har du en god koll på din ekonomi när du kommer till förhandlingen så ökar du dina chanser att få en mer förmånlig bolåneränta, så att inte bankerna tjänar mer pengar på dig.

Joakim Ryttersson
Skribent Joakim Ryttersson Expert inom bostad & ekonomi [email protected]