polismärke och upprörd student vid laptopJan Olsson på Polisen varnar för vanliga bostadsbedrägerier som drabbar många studenter som söker andrahandsbostäder till terminsstarten. Foto: bildfokus.se/Shutterstock.com och YAKOBCHUK VIACHESLAV/Shutterstock.com

Bostadsmarknaden

Uppdaterad: 18 februari, 2021

Allt fler studenter blir lurade på pengar av falska bostadsuthyrare. Hem & hyra skriver att det inte är ovanligt att studenter flyttar till en ny ort bara för att upptäcka att lägenheten de betalat för i förskott inte finns över huvud taget. Polisen råder att noggrannt kolla upp okända uthyrare och använda trygga betalningsmetoder för att undvika att bli utsatt.

Så här vid terminsstarten är det vanligt med bedragare som säljer falska bostäder till studenter. Studenterna luras att betala förskottshyror eller deposition till falska uthyrare – och inte sällan för lägenheter som inte alls finns i verkligheten.

Bedrägerier är vanliga på högskoleorter i början av terminen

Enligt Jan Olsson på Polisens nationella it-brottscentrum är lägenhetsbedrägerier vanligast i början av terminen, då efterfrågan är störst på bostäder. Det här gäller alla orter där det finns högskolor. Även personer som får jobb på en ny ort råkar ut för bedrägerier av det här slaget.

Ett vanligt scenario är att uthyraren påstår sig bo utomlands och kräver dyra pengar i deposition. De utlovar då en nyckel via post, som sedan aldrig dyker upp.

– I de fallen kan vi hitta vilka som berikar sig, när det handlar om svenskar som agerar på den svenska marknaden. Men utländska ligor är svårare att komma åt, berättar Jan Olsson.

140 procent fler bostadsbedrägerier på tio år

Enligt Brottsförebyggande rådet har antalet anmälda lägenhetsbedrägerier ökat med 140 procent de senaste tio åren. Men någon officiell statistik över dessa bedrägeribrott finns inte. 

2015 gjorde Boverket en undersökning över bostadsbedrägerier. Där framgick var tredje person att de träffat oseriösa uthyrare, och nästan en fjärdedel hade kommit i kontakt med bedragare i samband med andrahandsuthyrning. En av tio hyresgäster hade blivit lurade på deposition eller förskottshyra.

Kontrollera uthyrare och bostaden innan du betalar några pengar

Polisens tips för att undvika bedrägerier är att kontrollera uthyraren, bostaden och om personen verkligen har rätt att hyra ut den. Genom att googla på bilder i bostadsannonsen kan du också se om lägenheten ligger ute någon annanstans. Betala inte heller några pengar innan du har sett lägenheten och skrivit kontrakt, och se till att betalningen sker på ett tryggt och säkert sätt.

Tips! Här på Boupplysningen finns information om hur du kan hyra studentbostad på ett säkrare sätt. 

Bostadsbedrägerierna är ett resultat av ökat internetanvändande som gör det lättare att luras, men också av den stora bristen på bostäder för studenter.

– Hade det funnits studentlägenheter till alla så hade det inte funnits bedrägerier i den här omfattningen, avslutar Jan Olsson.

Joakim Ryttersson
Skribent Joakim Ryttersson Expert inom bostad & ekonomi [email protected]