Foto: Imfoto / Shutterstock.com

Bolån

Uppdaterad: 16 december, 2022

Bolånemarknaden är hetare än någonsin och nya aktörer dyker upp på marknaden hela tiden. En aktör som haft stark tillväxt sedan lanseringen 2017 är Bofink. Med banksamarbeten hoppas man utmana uppstickare som Enkla.

Idén bakom Bofink är att optimera bolån, alltså skulder, snarare än tillgångar. I företagets app får användarna betyg på sitt nuvarande bolån baserat på räntan, bindningstiden, amortering och skuldsättningsgraden. Från april ska sedan banker få skräddarsy låneerbjudanden till unika användare direkt i appen.

Banksamarbetet kan leda till bolån under 0,95 procent

Tanken är att Bofink med sitt banksamarbete ska kunna utmana andra uppstickare som Enkla och Hypoteket. Det kommer gå till på så sätt att banker som anslutit sig till Bofink kan ge användare unika erbjudanden via appen. För personer med bra ekonomi och låg skuldsaneringsgrad skulle det kunna innebära bolåneräntor på 0,95 procent. Vilket i så fall skulle vara i paritet med det Enkla kan erbjuda.
Bofinks vd Joachim Ronneback Thomson, säger till Di Digital, att räntan till och med kan bli lägre än så om man har rätt profil. Men vad snitträntorna kommer landa på är svårt att säga då erbjudandena är individualiserade.
Vilka Bolånegivare det är som anslutit säg är ännu oklart med det ska handla om fyra storbanker och diskussioner pågår med ännu fler aktörer.

Vd:n tror på de nya aktörerna i långa loppet

Joachim Ronneback Thomson lyfter fram flera kundfördelar med Bofink, nämligen valmöjligheterna och det individualiserade beslutsstödet. Detta till skillnad från andra aktörer som mer satsat på en viss grupp människor. Men i övrigt tycker han att Enkla har ett spännande alternativ som verkligen kan utmana storbankerna.
– Det kan bli svårt att nå upp till stora volymer i finansiering. Men i det långa loppet ser jag inte några stora skillnader i säkerhet mellan storbankerna och de nya aktörerna – eftersom att kundbasen är densamma. Genom att kapa kostnader med en digitaliserad process kan man ju ge både investeraren en högre avkastning och slutkunderna en lägre ränta, vilket kommer att vara attraktivt, säger Joachim Ronneback Thomson.

Kan erbjuda egna bolån i framtiden

I dagsläget agerar Bofink rådgivare, men inom en inte allt för lång tid hoppas man även kunna erbjuda egna bolån. Antingen helt själva eller i samarbete med en annan aktör. Mer exakt när detta skulle kunna bli möjligt får tiden utvisa.

Joakim Ryttersson
Skribent Joakim Ryttersson Expert inom bostad & ekonomi [email protected]