Klas Danielsson., SBAB:s vd. Foto: Pressbild/SBAB

Bolån

Uppdaterad: 18 februari, 2021

I fredags valde SBAB att sänka sin listränta för bolån med bindningstiderna på 3 månader, samt 1 och 2 år. Själva tror man att snitträntan kommer få samma påverkan.

Konkurrensen på bolånemarknaden är stenhård. I flera månader har nya aktörer på marknaden sänkt sina räntor. Men även mer etablerade banker, likt Nordea, har pressat priserna på bolån. Nu väljer SBAB att göra detsamma.

SBAB sänker bolåneräntan

Bolånekriget ser ut att fortsätta ett tag till. I fredags var det SBAB:s tur att sänka bolåneräntan. Det handlar om listräntan för bolån med en bindningstid på 3 månader, 1 år eller 3 år. Bolån med någon annan bindningstid förblev oförändrade.
Bindningstiderna på 3 månader och 1 år sänks med 0,10 procentenheter, medan bolåneräntan bundet över 2 år sänks med 0,05 procentenheter.
SBAB tror att sänkningen av listräntan kommer få en liknande påverkan även på snitträntan, vilket är den ränta genomsnittskunden får.

Tips! För att få bäst bolåneränta ska du alltid förhandla mot snitträntan och inte listräntan.

De flesta SBAB-kunder får en räntesänkning

En klar majoritet, hela 70 procent, av SBAB:s kunder har idag tremånadersräntan. Det innebär att de flesta kunderna kan räkna med en räntesänkning.
Det har skett en ökad konkurrens på bolånemarknaden. Det uppges vara en anledning till att SBAB nu väljer att sänka sin ränta. För att fortsätta locka till sig kunder måste man kunna erbjuda en ränta som är slagkraftig jämfört med andra bolånegivare.
– Den senaste tiden har det varit SBAB som fått flest kunder och växt mest inom bolån i förhållande till marknadsandelen. Det vill vi fortsätta göra, säger SBAB:s vd Klas Danielsson.

SBAB:s nya bolåneräntor:

  • 3 månader: 1,49 procent – 1,44 procent (snitträntan i april)
  • 1 år: 1,49 procent – 1,49 procent (snitträntan i april)
  • 2 år: 1,69 procent – 1,62 procent (snitträntan i april)

Räntesänkningen gäller även för bolån som någon av SBAB:s samarbetspartners, Ica Banken, Ikano Bank eller Sparbanken Syd, förmedlar.

Joakim Ryttersson
Skribent Joakim Ryttersson Expert inom bostad & ekonomi [email protected]