litet fritidshus i grönskande engelsk trädgårdSåväl fritidshus som villor och bostadsrätter steg i pris under oktober, men inte lika mycket som i september. Foto: Simon Bratt/Shutterstock

Bostadsmarknaden

Uppdaterad: 16 mars, 2023

Bostadspriserna fortsatte uppåt i oktober, men inte lika kraftigt som månaden innan. Svensk Fastighetsförmedling kommenterar dock i ett pressmeddelande att det osäkra samhällsläget kan påverka bostadsmarknaden framöver.

Varje månad presenterar Svensk Mäklarstatistik hur priserna för villor, fritidshus och bostadsrätter har sett ut under månaden. Nu visar de senaste siffrorna på fortsatt uppgång under oktober.

Informationen i statistiken hämtas från köpekontrakt för mer än 95 procent av bostadsaffärer som gjorts genom fastighetsmäklare. Det innebär att Svensk Mäklarstatistik inte behöver vänta i flera månader på lagfartshanteringen. Därmed ger statistiken en god bild av det aktuella marknadsläget.

Fortsatt stigning, men lägre än i september

För både bostadsrätter och villor har priserna gått upp med 1 procent över landet. På flera håll i Sverige har försäljningen satt nya prisrekord.

Dock är den totala prisstigningen inte riktigt lika kraftig som i september. Då steg priserna på villor med 1,6 procent. För bostadsrätter steg priserna så mycket som 2,4 procent.

Restriktioner och osäkerhet kan vända prisutvecklingen

Bostadsmarknaden är fortsatt stark och efterfrågan på bostäder stor. Det konstaterar vd:n för Svensk Fastighetsförmedling, Liza Nyberg. Sett till hela året har bostadsrätterna stigit i pris med 6 procent, och villorna med hela 11 procent.

Men med pandemins fortsatta framfart kan vi inte helt slappna av när det gäller prisutvecklingen.

– Framåt tror jag det är viktigt att vi har respekt för att de nya restriktionerna och osäkerheten i världen tillfälligt kan påverka marknaden, säger Liza Nyberg.

Oklart hur globala läget påverkar bostadsmarknaden

Det är flera mäklare som tror att oktober kan bli vändningen på den kraftiga prisstigningen. Det är flera globala händelser som kan innebära nya förutsättningar för Sveriges bostadsmarknad.

– Oron för en andra coronavåg och hur det riskerar slå mot arbetslösheten och börsen har ökat och vi vet ännu inte vad utgången i USA-valet kommer innebära för svensk ekonomi, säger Fredrik Kullman, vd för Bjurfors Stockholm, till SvD Näringsliv.

Än så länge märks detta dock inte av särskilt tydligt. Mäklarfirman Erik Olsson kommenterar att de säljer fler bostäder än någonsin, och många prioriterar ny bostad framför annan konsumtion. Dessutom dämpar de låga bolåneräntorna effekterna av andra faktorer.

Joakim Ryttersson
Skribent Joakim Ryttersson Expert inom bostad & ekonomi [email protected]