Vitt flerfamiljshus med glasbalkongerFoto: Grand Warszawski/Shutterstock.com

Bostadsmarknaden

Uppdaterad: 16 mars, 2023

Priserna på bostadsrätter har stigit i landets tre största städer. I Stockholm steg priserna med 0,7 procent förra månaden. Den positiva tendensen är inte lika tydlig när det gäller villapriserna, där har priserna bara stigit i Malmö, visar siffror från Valueguard.

Den senaste månaden har priserna på bostäder stabiliserats något. I Stockholm steg priserna på bostadsrätter under februari månad, det visar statistik från Valueguard. Priserna steg med 0,7 procent i Stockholm. Även i Göteborg och Malmö gick priserna upp, om än inte med lika mycket. I båda städerna gick priserna upp med 0,5 procent.
Enligt Valueguard har tendensen fortsatt i Stockholm under mars månad. Hittills har priserna stigit med ytterligare 0,2 procent.

Villapriserna sjunker i både Stockholm och Göteborg

När det gäller villapriserna är tendensen inte lika tydlig. Tittar vi på landets tre största städer så är det bara i Malmö som priserna har stigit. Den senaste månaden har villapriserna gått upp med 1,2 procent i Malmö medan priserna minskat med 0,3 procent i både Stockholm och Göteborg.
Sett över 12 månader har priserna på villor stigit med cirka 4 procent i Malmö de senaste 12 månaderna. I Stockholm har priserna istället sjunkit med 0,8 procent.

Bostadsmarknaden är på väg att stabiliseras

Totalt sett ser det ut som att bostadsmarknaden är på väg att stabiliseras. Samtidigt höjs ett varningens finger för att den politiska debatten om kommande bostadsreformer kan få marknaden att svänga om igen. Om politikerna skapar oro på marknaden kan det minska efterfrågan och då kan bostadsmarknaden tappa stabilitet.
Mäklarbyrån Bjurfors och deras vd, Fredrik Kullman, talar om en marknad som är avvaktande. Till SvD talar han om en efterfrågan som inte är lika hög som tidigare samtidigt som utbudet blivit mindre än i höstas.

Joakim Ryttersson
Skribent Joakim Ryttersson Expert inom bostad & ekonomi [email protected]