hand lägger mynt i burk miniatyrhus i bakgrundenSBAB bedömer att de svenska boräntorna sakta men säkert är på uppgång. Framför allt när det gäller de bundna räntorna. Foto: Madcat_Madlove/Shutterstock.com

Bolån

Uppdaterad: 16 mars, 2023

Än så länge ser man inga tydliga tecken på att ränteläget i Europa och Sverige påverkats av ränteutvecklingen på den amerikanska marknaden. Men experterna räknar ändå med att de svenska bolåneräntorna sakta men säkert kommer stiga framöver, och de bundna mer än de rörliga. Det skriver SvD Näringsliv.

Det är mycket som hänt under det gångna året, och effekterna på världsekonomin har varit minst sagt omfattande. I USA har den nya presidenten Joe Biden snabbt vidtagit åtgärder för att få ekonomin på rätt köl, vilket har ökat sannolikheten för inflation och drivit upp räntorna. Den amerikanska tioårsräntan har sedan sommaren 2020 dubblats till cirka 1 procent, och beräknas ligga på 1,5 procent innan året är slut.

Om detta innebär högre ränteläge och ökande bolåneräntor även i Europa och Sverige? Det brukar vara den naturliga följden, men enligt svenska experter ska vi inte ta för givet att det blir så den här gången.

Fortfarande låga räntor i Europa

Enligt SBAB:s chefsekonom Robert Boije ser man än så länge inga tecken på att räntorna i Europa är på väg upp, och han är osäker på om Europa verkligen kommer följa den amerikanska ränteutvecklingen.

Osäker är även Swedbanks räntestrateg Pär Magnusson. Trots att de amerikanska räntorna har pendlat upp rätt rejält sedan augusti, har långräntorna i Sverige, Tyskland och Japan knappt påverkats alls.

–  Det är ovanligt, de brukar följa med, säger han till SvD Näringsliv.

Räntorna är nu på uppgång

Robert Boije bedömer ändå att räntorna sakta men säkert kommer börja stiga även i Sverige. Och enligt SBAB är det mycket som tyder på att de bundna bolåneräntorna kommer stiga mer än de rörliga.

Prognosen är att den rörliga räntan om ett år kommer ha ökat från 1,5 till 1,6 procent, och att två- och femårsräntan har ökat från i snitt 1,4 till 1,6 respektive 1,8 procent. 

Riksbanken avgör vad som händer med bolånen

Enligt Per Magnusson ska vi inte bekymra oss allt för mycket för drastiska ränteökningar i Sverige. Att de svenska bostadsräntorna skulle drivas upp av det amerikanska ränteläget ser han inte som särskilt troligt, utan menar att det snarare är Riksbanken som avgör vad som kommer ske på bolånemarknaden framöver.

Joakim Ryttersson
Skribent Joakim Ryttersson Expert inom bostad & ekonomi [email protected]