Per Bolund och Ardalan Shekarabi under pressträffen den 13 maj 2020Per Bolund, bostadsminister och Ardalan Shekarabi, socialförsäkringsminister, höll en pressträff i onsdags där bland annat det höjda bostadsbidraget presenterades. Foto: Ninni Andersson/Regeringskansliet

Privatekonomi

Uppdaterad: 18 februari, 2021

Barnfamiljer får tillfälligt högre bostadsbidrag från 1 juli till 31 december. Regeringen presenterade i onsdags ett antal åtgärder för att underlätta boendesituationen för utsatta grupper i samhället, skriver Hem & Hyra.

Bostadsbidraget för barnfamiljer förstärks med 25 procent till resten av året. Det meddelade bostadsminister Per Bolund och socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi under veckan. 

Från juli månad kommer de barnfamiljer som tar emot det skattefria bostadsbidraget få högre ersättning, vilket som mest blir 1 325 kronor i månaden. 

Den som redan får bostadsbidrag behöver inte ansöka om det extra stödet, utan pengarna betalas ut automatiskt utifrån det tidigare beslutet om stöd. De barnfamiljer som ansöker om bostadsbidrag framöver och får rätt till det kommer också att få de extra pengarna.

Barnfamiljer är extra utsatta för krisen

Anledningen till höjningen är att dämpa effekterna som coronapandemin har på ekonomin, och säkerställa att människor ska kunna behålla sin bostad.

– Det finns en oro hos många i och med den akuta kris som Sverige befinner sig i och därför är dagens besked om ett nytt bostadsbidrag ett välkommet tillskott för dem som behöver det allra mest, säger bostadsministern.

Insatsen kommer att kosta staten 560 miljoner kronor. Men det är en rimlig satsning för att stötta barnfamiljer som är extra utsatta i det rådande krisläget, menar Ardalan Shekarabi.

Fler insatser på bostadsmarknaden

Utöver förstärkt bostadsbidrag har regeringen också tillsatt en arbetsgrupp som ska förebygga vräkningar. Detta för att minska risken att barn blir utan bostad, med det traumat som det innebär.

Man har också avsatt 100 miljoner kronor för åtgärder riktade till hemlösa, papperslösa och isolerade äldre. Även detta är grupper som är extra utsatta för pandemins effekter.

Trots krisen har byggtakten varit relativt stabil. Byggbranschen har klarat sig bättre än flera andra branscher hittills, och man räknar med att 41 000 bostäder kommer att börja byggas under året. Däremot är regeringen beredda med nya åtgärder om arbetskraften eller materialflöden skulle sina längre fram, konstaterar Per Bolund.

Joakim Ryttersson
Skribent Joakim Ryttersson Expert inom bostad & ekonomi [email protected]