Bostadsbyggandet minskar under 2022

Bostadsmarknaden

TV4-nyheterna den 23 maj deklarerade att bostadsbyggandet minskar med 13% och att kostnaderna för material stiger. Nästa år beräknas cementen bli dyr, och det är framförallt bostadsrätter som drabbas.

Materialkostnader ökar med över 12%

Bostadsbyggandet av småhus och flerbostadshus minskar enligt Byggföretagens prognos. Minskningen är radikal från 68 100 byggstartade bostäder 2021, i år förväntas byggstart på 56 700 bostäder och nästa år förväntas 45 100 nybyggnationer. Kurvan går nedåt med bestämda steg. Framförallt bromsas byggandet av höga materialkostnader som enligt SCB (Statistiska Centralbyrån) ökat med 12,2% jämfört med april månad förra året. Energin och frakten har också blivit dyrare och inflationen stiger vilket förstås medför en minskad köpkraft för hushållen.

Fredrik Isaksson är chefsekonom på branschorganisationen Byggföretagen. Han säger till SVT:
– Just nu är det väldigt osäkert kring vad priserna på olika material kommer att vara. Kan vi säkerställa leveranser? Den stora farhågan är att mycket kommer att skjutas på framtiden.

Cementkris, materialkris och svag hushållsekonomi

Byggföretagens konjunkturprognos genomsyras av en oro för cementkris, materialkris och en försvagad ekonomi hos hushållen.
– Vi behöver kunder och vi ser en risk för minskade beställningar på bostadsrätter men även på hyresrätter, säger Fredrik Isaksson till SVT.

Få hjälp att hitta bästa lånelöftet

Få hjälp att hitta bästa lånelöftet
  • Hjälper dig hitta bästa möjliga ränta
  • Jämför flera banker med en ansökan
  • Ansökan är kostnadsfri och ej bindande
Joakim Ryttersson
Skribent Joakim Ryttersson Expert inom bostad & ekonomi [email protected]