Ensamkommande ungdomar som omfattas av gymnasielagen är först med att få hjälp av Stadsmissionens bostadsförmedling. Efter årsskiftet kommer förhoppningsvis fler utsatta grupper att få ställa sig i bostadskön. Foto: Andrey_Popov/Shutterstock.com
Uppdaterad: 18 februari, 2021
Stadsmissionen startar en särskild bostadskö som ska hjälpa människor som står utanför arbetsmarknaden. I första hand är det ensamkommande gymnasiestudenter som får boende genom förmedlingen, skriver Hem & hyra. Efter årsskiftet planeras kön att vidgas till andra utsatta grupper.
För många människor är det nästan omöjligt att få tag i en bostad i svenska storstäder. Saknar man tid i bostadskön eller befinner sig utanför samhället av olika anledningar är det tufft att försöka ta sig in på bostadsmarknaden.
Därför startar Stadsmissionen i Stockholm och Uppsala en alternativ bostadsförmedling för personer som står utanför bostadsmarknaden. I första hand är det ensamkommande gymnasiestudenter som ska få hjälp med den nya lösningen.
Privatpersoner får ersättning för att upplåta sitt hem
Bostadsförmedlingen går ut på att privatpersoner upplåter sitt hem eller delar av det för uthyrning. I utbyte får de en ersättning, som möjliggörs av statliga bidrag. Hyresperioden ska vara minst sex månader, men utöver detta är det hyresvärden som avgör hur länge bostaden hyrs ut.
Stadsmissionen kommer att matcha hyresvärdar med bostadssökande och finnas tillgängliga som stöd under uthyrningen.
Ensamkommande gymnasieungdomar står först i kön
Ungdomar med tillfälligt uppehållstillstånd som omfattas av den nya gymnasielagen kommer att få tillgång till de första bostäderna.
– För dessa gymnasiestuderande är det otroligt viktigt att de får en fast punkt i tillvaron. Utan ett tryggt boende är det svårt, om inte omöjligt att fokusera på skolan, säger enhetschefen för Stockholms stadsmission, Tanja Küller.
Målet är att förmedla totalt 300 bostäder fram till årsskiftet. Därefter är planen att utveckla verksamheten successivt så att även andra utsatta grupper kan omfattas.
Stadsmissionen vill göra skillnad för utsatta grupper
Tanja Küller lyfter Stadsmissionens modell som en möjlighet att göra skillnad för unga vuxna som står utanför bostadsmarknaden.
– Som uthyrare får du en chans att bidra till social hållbarhet och tjäna lite extra pengar på samma gång, säger hon.
Även i Örebro har Stadsmissionen gått in för att hjälpa ungdomar att få tak över huvudet. Ett antal studerande utan bostad har fått hyra studentlägenheter som står tomma i väntan på renovering, skriver Hem & hyra.
Kommentarer