Bostadsort vid vattnet omgiven av skog

Bolån

Uppdaterad: 18 februari, 2021

För den som ska köpa en bostad eller redan äger ett boende kommer det inte som en överraskning att bostadsort spelar roll. Det som många inte vet är dock att det även kan påverka din kreditvärdighet. Detta har framkommit efter att en man blivit nekad ett kreditköp över nätet på grund av att hans bostadsort inte uppfyllde kreditbolaget bedömningar av en säker investering. Nyheten kom som en chock för många som inte ens visste att detta var ett bedömningskriterium.

Kreditupplysningar tog hänsyn till bostadsområde

Kreditupplysningen som togs på mannen baserades enligt uppgift just främst på hans bostadsområde. Mannen själv hade inga betalningsanmärkningar eller liknande och borde teoretiskt sett inte haft några svårigheter med köpet. Det har nu framkommit att kreditbolag kan kolla på bland annat:

  • Ortens köpkraft. Bor man i ett mindre välbärgat område har man alltså en större risk att inte få sitt lån beviljat. Det innebär att ditt köp kan påverkas av dina grannars inkomst.
  • Typ av bostad. Om du äger ditt boende eller om du hyr det och liknande omständigheter är också en bedömningspunkt i den här typen av kreditupplysning.
  • Område. Om du bor i en glesbygd minskar dina chanser för ett lån i jämförelse med om du bor centralt.
  • Utbildningsnivå i området. Om du bor ute på landet och flertalet saknar akademiska utbildningar kan även det påverka bedömningen kreditbolaget gör.

Även om detta ska utredas som diskriminering i det specifika fallet är det helt lagligt att använda statistik som ett komplement till en vanlig kreditupplysning. Det innebär att det faktiskt kan vara något att ha i åtanke inför sitt framtida bostadsköp.

Lagligt tillvägagångssätt om det är ett komplement

Det hela kan beskrivas som diskriminering, om det inte tar hänsyn till individen i första hand. Det innebär att inkomst och ekonomi i övrigt ska vara den avgörande faktorn, men att denna typ av statistik får användas för att komplettera den grundläggande informationen. Det innebär att det även i framtiden kan påverka om du får krediter eller inte, om inte lagstiftningen kommer att ändras. För de allra flesta spelar detta troligtvis mindre roll, har du en god kreditvärdighet personligen blir det knappast din bostadsort som kommer bli den avgörande faktorn. Den här typen av statistik används istället för att fånga upp de ”riskgrupper” man sett i sin utlåning.

Joakim Ryttersson
Skribent Joakim Ryttersson Expert inom bostad & ekonomi [email protected]