miniatyrhus på staplar av mynt i olika höjdVillor har nu ett medelpris på mer än fyra miljoner kronor, vilket är rekordhögt. Foto: Andrey_Popov/Shutterstock.com

Bostadsmarknaden

Uppdaterad: 16 mars, 2023

Februaris bostadspriser nådde nya höjder, och är nu högre än någonsin över landet i stort. Det konstaterar Svensk Mäklarstatistik i sin summering av priserna.

Medelpriset på villor steg med 2 procent i februari. Det är den största prisökningen på villor sedan oktober 2020. Däremot har villapriserna aldrig förut legat över fyra miljoner kronor, som de gör nu.

Bostadsrätterna steg med 1 procent i pris och ligger i nuläget på medelpriset 44 412 kronor per kvadratmeter.

Fler än någonsin tror på fortsatt prisökning

Över hälften av svenskarna tror att bostadspriserna kommer att fortsätta stiga i framtiden. Det visar Hemnets köpbarometer där 57,89 procent svarar ja på den frågan.

Även detta är en rekordmätning. Från januari till februari har andelen ökat med 7 procent.

– Tilltron till bostadsmarknaden är rekordstark samtidigt som vi ser de högsta medelpriserna som någonsin uppmätts på villor, bostadsrätter och fritidshus, allt detta mitt i en pandemi, säger vd:n för Svensk Fastighetsförmedling, Liza Nyberg.

Beror på förändrade värderingar

Prisökningen är anmärkningsvärd, tycker chefsekonomen Robert Boije på SBAB. Räntenivåerna och hushållens inkomst motiverar egentligen inte fortsatt stegrande priser, påpekar han till SvD Näringsliv. I stället handlar det om att människors värderingar har förändrats.

När man vistas mer hemma vill man lägga större satsningar på bostaden. Dessutom går det åt mindre pengar till annat, exempelvis resande. De som har råd att köpa ny bostad ser sig därför om efter större boende än tidigare, utvecklar Robert Boije i en senare artikel från SvD Näringsliv.

Prisutvecklingen vänder 2022

Men prisökningarna kommer inte att fortsätta för evigt. Robert Boije kallar stegringarna för en coronaeffekt. När pandemin väl är över kommer priserna gå neråt igen.

SBAB:s prognos är därför att priserna fortsätter stiga under 2021, med totalt 6 procent innan slutet av året. Därefter kommer priserna falla. Och den nedgången kan komma att bli långvarig. SBAB räknar med minus 7 procent för både bostadsrätter och småhus under åren 2022 till 2024.

Den prognosen är oberoende av vad som händer med pandemin under sommaren. Bostadsmarknaden klarar nämligen inte trycket hur länge som helst, säger Robert Boije.

– Blir det mutationer och större restriktioner under en tredje och en fjärde våg som drar ut långt på tiden, så kan det nog bli jättebesvärligt. 

Joakim Ryttersson
Skribent Joakim Ryttersson Expert inom bostad & ekonomi [email protected]