Gula lägenheter och grönskaBostadspriserna föll med 1 procent i januari. Foto: a40757/Shutterstock.com

Bostadsmarknaden

Uppdaterad: 16 mars, 2023

Bostadspriserna har fortsatt att sjunka med en procent i januari, rapporterar Svensk Mäklarstatistik. Göteborg och Malmö bryter mot trenden där priserna steg eller förblev oförändrade. Marknaden är som trögast i Stockholm och många tvingas återpublicera sina tidigare bostadsannonser.

Årets första månad har passerat och vi kan konstatera att bostadspriserna har fortsatt att sjunka i nästan hela landet. Svensk Mäklarstatistiks siffror visar på en prisnedgång på cirka 1 procent sett över hela riket. De sjunkande priserna gäller för såväl bostadsrätter som villor.
Det finns dock två undantag och det är i Göteborgsområdet och Malmöområdet. I Göteborg förblev bostadspriserna på villor oförändrade medan priserna på bostadsrätter steg med en procent i Malmö.

Försäljningarna har blivit fler

Försäljningarna i januari startade långsamt men kom igång ordentligt i slutet av månaden. Totalt ökade försäljningarna med cirka tio procent jämfört med samma period 2015, 2016 och 2017, det visar statistik från Hemnet, som SvD tagit del av. Man har dock valt att inte jämföra årets siffror med förra årets siffror eftersom att marknaden påverkades av att det skärpta amorteringskravet som infördes.
Det verkar som att köpare och säljare börjar hitta varandra mer. De ökade försäljningarna tyder på att den rådande prisnivån leder till allt fler affärer.

Många annonser återpubliceras i Stockholm

I Stockholmsområdet är bostadsmarknaden trögare än på många andra platser. Det beror på att priserna är högre vilket betyder att kreditgivningen är tuffare. Den tröga Stockholmsmarknaden märks särskilt av när man tittar på statistik över hur många bostadsannonser som återpubliceras. 16,5 procent av alla annonser som publiceras har publicerats vid ett tidigare tillfälle.
Även fast marknaden i Stockholm är trög betyder inte det att det inte finns bostäder som säljs snabbt. Det finns fortfarande ett stort intresse för mindre bostäder som är välplanerade och har ett bra läge. Däremot har intresset för stora och dyra bostäder minskat.

Joakim Ryttersson
Skribent Joakim Ryttersson Expert inom bostad & ekonomi [email protected]