Lägenhetshus med gräsmatta utanförBostadspriserna har stigit i hela landet den senaste månaden. Foto: a40757/Shutterstock.com

Bostadsmarknaden

Uppdaterad: 18 februari, 2021

Priserna på både bostadsrätter och villor ökade förra månaden i hela landet. Störst ökning för både bostadsrätter och villor skedde i Malmöområdet. Det visar siffror från Svensk Mäklarstatistik. Enligt Svensk Fastighetsförmedlings vd, Liza Nyberg, är det ett tecken på att priserna börjar stabiliseras.

Priserna på bostadsrätter och villor har ökat i landet. Under augusti månad ökade priserna med cirka 1 procent jämfört med föregående månad. Sett över året är prisökningen 3 procent för bostadsrätter och 2 procent för villor. Det visar siffror från Svensk Mäklarstatistik.

Priserna ökar mest i Malmö

Det senaste året har störst prisökning skett i Malmöområdet. Den senaste tolvmånadersperioden har priserna på bostadsrätter ökat med omkring 8 procent, och kvadratmedelpriset är numera knappt 32 000 kronor. Villapriserna har ökat med 4 procent. Även det är mest i landet.

I Stor-Stockholm och Stor-Göteborg har prisökningen varit 3 respektive 0 procent det senaste året på bostadsrätter. Den genomsnittliga ökningen i riket som helhet ligger på 3 procent. När det gäller villapriserna har ökningen i landet varit omkring 2 procent.

Priserna börjar stabiliseras

Liza Nyberg, som är Svensk Fastighetsförmedlings vd, säger i en kommentar att prisökningarna tyder på att marknaden börjar stabiliseras. Den prisnedgång som vi tidigare har sett var snarare en prisjustering än en bostadsbubbla.

Nyberg tror att priserna kommer att  fortsätta öka framöver men att det kommer ske i en lugn och stabil takt. Hon ser fortfarande flera faktorer som hämmar marknaden, däribland det osäkra ränteläget och de tuffa kreditkraven.

Nästan 15 000 bostäder såldes förra månaden

Under augusti månad såldes det rekordmånga bostadsrätter i landet. Totalt bytte 14 700 bostäder ägare och det är 3 procent fler än månaden dessförinnan. 

Joakim Ryttersson
Skribent Joakim Ryttersson Expert inom bostad & ekonomi [email protected]