utsikt över Malmö stadI Malmö har bostadspriserna ökat med fler procentenheter än i övriga storstäder under sommaren. Foto: Ingus Kruklitis/Shutterstock.com

Bostadsmarknaden

Uppdaterad: 16 mars, 2023

Statistik från Svensk Mäklarstatistik visar en svag uppgång för såväl bostadspriser som antal försäljningar under sommarmånaderna. Det skriver Svensk Fastighetsförmedling i ett pressmeddelande, baserat på siffror från Svensk Mäklarstatistik. Efter denna uppgång är det dock fler som tror att bostadspriserna kommer att sjunka de närmaste månaderna.

Under sommaren fortsatte bostadspriserna i storstäderna att röra sig uppåt i långsam takt. I Stockholmsområdet har priserna på bostadsrätter varit oförändrade under den senaste månaden. I Göteborg har priserna ökat med en procent.

Mest utstickande är Malmö, där priserna på bostadsrätter har ökat med 1 procent i så kallade Stor-Malmö och 3 procent i storstadsområdet. Enligt analyschefen på Svensk Mäklarstatistik, Per-Arne Sandegren, innebär detta att prisökningen i Stor-Malmö just nu ligger på 8 procent per år.

Villapriserna var oförändrade i storstadsområdena under juli, men sett till hela landet ökade de med 1 procent. Ökningen per år ligger däremot på samma nivå för Stockholm och Göteborg som för hela riket, nämligen 1 procent. Även här sticker Malmö ut med ökningstakten 5 procent per år för villapriser.

Bostadsförsäljningen i juli ökade jämfört med förra året

Antalet sålda bostäder är i regel betydligt lägre under sommaren jämfört med de intensivare perioderna på hösten och våren. Detta gäller även i år, men antalet är ändå högre jämfört med fjolårets siffror. Under juli skedde 7 procent fler försäljningar än samma månad 2018.

För fritidshusen ligger antalet försäljningar på samma nivå som ifjol. Sett över hela landet har en prisökning skett med 3 procent det senaste året, jämfört med föregående 12 månader.

Fler tror att bostadspriserna kommer att sjunka

SEB:s boprisindikator visar nu att priserna förväntas vända neråt igen, efter en uppgång under det första halvåret av 2019. Det skriver SvD Näringsliv. 18 procent tror nu att priserna kommer att minska under det kommande året, vilket är två enheter fler än i juli.

– Trendbrottet sammanfaller dock med sommaren, som alltid innebär stiltje på bostadsmarknaden. Det blir intressant att se utvecklingen i september när visningarna har kommit igång och bostadsköparna har vaknat till liv igen, kommenterar Jens Magnusson, privatekonom på SEB.

Andelen som tror på en fortsatt ökning ligger kvar på 56 procent, och 20 procent tror på oförändrat prisläge.

Joakim Ryttersson
Skribent Joakim Ryttersson Expert inom bostad & ekonomi [email protected]