Tips & råd

Uppdaterad: 18 februari, 2021

Så här på midsommarafton vad passar inte bättre än veckans läsarfrågor. Det är alltid lika roligt och givande att få interagera med er läsare och besvara era frågor och funderingar. Här är tre frågor som kommit in till oss på BoUpplysningen under den gångna veckan.

Hyresvärden kan bli skadeståndsskyldig om boarean är mindre än vad som står i kontraktet

Fråga: Vad gör jag när jag upptäckt att min hyreslägenhet är mindre än vad som står i kontraktet?
Svar: Om boarean visat sig vara mindre än vad som står i kontraktet kan hyresvärden bli skadeståndsskyldig mot dig som hyresgäst. En viss avvikelse kan dock vara godtagbar, hur stor är dock svårt att svara på.
Min rekommendation är att prata med hyresvärden och försöka lösa detta. Går inte det kan du vända dig till hyresnämnden som medlar i tvister gällande bostäder. Tvister som inte hyresnämnden kan avgöra prövas istället av allmän domstol.

Sambos ärver inte varandra utan ett upprättat testamente

Fråga: Ärver sambos varandra om den ena går bort?
Svar: Sambos ärver i regel inte varandra om inte ett testamente har upprättats. Däremot har man rätt att begära bodelning på samboegendomen, det vill säga egendom som införskaffats för gemensamt bruk under förhållandet.
Bodelning kan man även begära vid separation. Men viktigt att tänka på är att egendom som införskaffats för gemensamt bruk ska delas lika oavsett vem som har betalat för det. Detta kan dock undvikas genom att skriva samboavtal.

Vad som är skälig hyra beror på flera faktorer

Fråga: Hur mycket kan jag ta ut i hyra för ett rum i bostadsrätt?
Svar: Det är jättesvårt att svara på. Det är mycket man tar hänsyn till när man beräknar en skälig hyra. Alltifrån avgift till bostadsrättsföreningen, kostnader för el och vatten, bostadens värde mm.
Du kan ta hjälp av vår kalkyl för att räkna ut en skälig hyra för hela lägenheten. Då en eventuell hyresgäst bara hyr ett rum bör hyran du får fram delas med den procentuella del av lägenheten som hyresgästen bor på och använder.

Joakim Ryttersson
Skribent Joakim Ryttersson Expert inom bostad & ekonomi [email protected]